În micuţa aşezare rurală hunedoreană a început modernizarea drumurilor de exploataţie agricolă
Comuna Vorţa se numără printre localităţile rurale mici ale judeţului Hunedoara, populaţia aşezării, una cu sate destul de răsfirate, neatingând cifra de 1.000 de locuitori.
Sprijin pentru agricultori şi crescători de animale
În comuna Vorţa se pot observa mai multe aspecte pozitive. “În comuna noastră se poate practica, în cele mai bune condiţii, agricultura ecologică, zona în care ne aflăm nefiind poluată. Mai mult, chiar dacă nu avem reţele centralizate de alimentare cu apă, în fiecare sat aparţinător există izvoare bogate, iar problema irigării terenurilor agricole este ca şi rezolvată. Mai mult, pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor făcute de localnici, care se ocupă, în marea lor majoritate cu agricultura şi creşterea animalelor, eliberăm documentaţia necesară ce trebuie depusă pentru obţinerea subvenţiilor de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). De asemenea, ţinem legătura cu APIA Hunedoara pentru a clarifica orice nelămurire legate de aceste subvenţii, şi, astfel, concetăţenii noştri nu mai sunt nevoiţi să facă mai multe drumuri la Deva ”, a declarat Radu Emil Bureană, primarul comunei hunedorene Vorţa.
Pe fonduri europene
Mergând pe aceeaşi linie de a sprijini agricultorii şi crescătorii de animale din Vorţa, administraţia publică din micuţa aşezare hunedoreană a demarat un proiect benefic pentru comunitatea locală. “Am reuşit să accesăm un nou proiect cu finanţare europeană, pe lângă celelate pe care le derulăm, respective Centrul de Informare Turistică şi baza sportivă. De această dată este vorba despre un proiect depus pe măsura 125, cea intitulată “Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”. Această măsură are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere la noile structuri de proprietate apărute ca urmare a procesului de restituire a proprietăţilor în vederea creşterii competitivităţii sectorului agricol şi forestier, noi primind finanţare pe segmental de modernizare a drumurilor de exploataţie agricolă. Lucrările la primele astfel de drumuri din comună au şi început deja”, a mai spus Radu Emil Bureană, primarul din Vorţa.
Locuri care trebuie văzute
Un alt avantaj al comunei este situarea sa ceva mai departe de principalele axe de circulaţie feroviare sau rutiere, precum şi cadrul natural deosebit în care se află. La toate acestea se adaugă şi cele patru biserici de lemn din comună. De mare valoare patrimonială este biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Visca, care a fost ridicată în 1764, tot în secolul al XVIII-lea fiind edificat şi lăcaşul de cult din Luncşoara, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Merită văzute şi celelalte două biserici din lemn din comună, „Sfântul Nicolae” din Vorţa, din secolul al XIX-lea, şi cea din Valea Poienii („Sfântul Ioan Botezătorul”), construită în 1920.