În această comună hunedoreană, situată la confluența dintre Țara Hațegului și zona Munților Orăștiei, păstrarea tradițiilor este la loc de cinste
O bună parte dintre satele aparținătoare aceleiași comune din județul Hunedoara aparțin, din punct de vedere etnografic, de zone diferite. O astfel de comună este și Bretea Română, situată la confluența dintre Țara Hațegului și zona Munților Orăștiei.
Călușerii, mult apreciați
Bretea Română este foarte cunoscută datorită păstrării, cu mare grijă, a obiceiurilor şi tradiţiilor străvechi. Situate pe valea Streiului, la interferenţa Ţării Haţegului cu zona Orăştiei, satele comunei Bretea Română conservă valoroase tradiţii şi obiceiuri, ale căror origini le găsim în începuturile civilizaţiei omeneşti în acest spaţiu. Dintre aceste tradiţii şi obiceiuri, fără îndoială că acela al căluşerului este un adevărat tezaur pentru cultura populară românească şi chiar şi pentru cea universală. Acest străvechi şi valoros obicei a trezit interesul reprezentanţilor UNESCO, care au proclamat Tradiţia Căluşului” (Căluşerului) drept Capodoperă a Patrimoniulu Oral şi Imaterial al Umanităţii, o recunoaştere a valorilor moştenirii noastre culturale în peisajul mondial.
De Crăciun
Ca obicei de iarnă specific spaţiului din zona Munţilor Orăştiei, căluşerul hunedorean, deşi este unitar ca forme de manifestare, se remarcă prin diversitate de la un sat la altul. Obiceiul, în general, îşi are originea în antichitate, având la bază cultul Soarelui, asociat cu cel al fertilităţii. Pe lângă cetele de căluşeri din satele Gânţaga, Vâlcelele Bune, Vâlcele şi Bretea Română, alte formaţii de colindători şi irozi le mai întâlnim şi în Vâlcelele Bune şi Vâlcele. În satul Plopi este binecunoscut grupul de colindători, iar la Vâlcelele Bune şi Vâlcele sunt grupuri de fluieraşi. „Comuna Bretea Română face parte din vatra hunedoreană unde s-a păstrat cel mai bine acest obicei. Sunt binecunoscute cetele de căluşeri din comună care, în fiecare iarnă, începând din Ajun şi până în a treia zi de Crăciun, colindă pe la casele tuturor gospodarilor. Aceste cete de căluşeri sunt nelipsite de la cunoscutul festival „Căluşerul Transilvănean”, ce s-a desfăşurat recent la Mărtinești, noi participând cu patru cete. Când se apropie Crăciunul şi celelalte sărbători de iarnă, tinerii din sate se pregătesc cu mult timp înainte. Se strâng în fiecare seară, cu rândul, pe la casele fiecăruia dintre ei, unde fac repetiţii la colinde. Colindătorii sunt organizaţi în cete, în funcţie de vârstă, începând cu grupul celor mici până la feciori de însurat. Este de remarcat că şi conţinutul colindelor diferă de la o grupă de colindători la alta. Colindul începe în seara de ajunul Crăciunului. Prima dată pornesc copii mai mici, care merg cu „Steaua” sau cu „Craii”. Urmează apoi feciorii mari, care trec din casă în casă şi colindă numai acolo unde s-a obţinut încuviinţarea gazdei. După ce colindă în curte sau în casă, colindătorii sunt serviţi cu ţuică sau vin, primesc colaci, pecină şi bani. Cu banii strânşi îşi organizează, la căminul cultural, în a treia zi de Crăciun, seara, o mare petrecere cu care se încheie datina. Vă aşteptăm cu drag la noi de Sărbători. Crciun fericit și mulți ani cu sănătate”, a spus Ioan Jurj, primarul comunei Bretea Română.