15.1 C
Deva
vineri, mai 3, 2024

Pe timp de criză: Investiţii realiste la Veţel

Administraţia publică din comuna de lângă Deva are în derulare câteva proiecte care vizează modernizarea şi dezvoltarea aşezăriivetel primar Ioan-Hentiu

Actuala formulă de alocare bugetară, contestată de multă lume, a încurcat planurile de dezvoltare a majorităţii edililor din zonele rurale ale ţării.

Locuri de destindere

Acest lucru îl întâlnim şi în judeţul Hunedoara, unele primării, cele mici fiind avantajate, dar majoritatea celorlalte, medii sau mari, au de suferit din cauza reducerii drastice a bugetului. Cu toate acestea, chiar dacă au fost afectaţi de reducerile bugetare sunt şi primari care acceptă situaţia ca atare şi se adaptează situaţiei actuale, care se suprapune unei interminabile, parcă, perioade de criză financiară, un exemplu concret fiind cel întâlnit în comuna hunedoreană Veţel. „Este o perioadă grea care ne afectează şi pe noi, chiar dacă, faţă de alte comune, avem avantajul de a avea, pe suprafaţa noastră, câţiva agenţi economici importanţi. Pentru acest van ne-am axat, în general, pe accesarea de fonduri europene, sperând, şi noi, într-o rectificare bugetară pozitivă, care să ne permită să atacăm şi alte investiţii. În această situaţie pot spune că am accesat, prin Grupul de Acţiune Locală „Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor”, din care facem parte şi noi, un proiect, care a fost şi aprobat, pentru amenajarea unui teren de sport cu teren sintetic, în localitatea Leşnic şi a unor spaţii de joacă pentru copii, în satul Mintia”, a declarat Ioan Henţiu, primarul comunei hunedorene Veţel.

Apă şi canalizare

În aşezarera rurală de lângă Deva se mai află în derulare un alt proiect, unul integrat, de mare anvergură, care are o dfurată de mai mulţi ani. „În cadrul proiectului depus pe măsura 322 sunt mai multe componente. Astfel, acesta cuprinde construirea unei creşe la şcoala primară din Veţel, modernizarea drumului comunal (DC) 130 Veţel – Căoi, precum şi introducerea reţelelor de apă şi canalizare, de care voir beneficia circa 500 de gospodării, în satele Herepeia şi Leşnic şi în centrul de comună, dar şi amenajarea a două staţii de epurare în Leşnic şi Veţel. Lucrările decurg conform graficelor de execuţie şi sunz convins că acesta vor fi finalizate până la data precizată în contract, respectiv 30 septembrie 2015”, a mai spus Ioan Henţiu, primarul din Veţel.

Despre comună

Veţelul se încadrează în categoria comunelor mari dsin judeţul Hunedoara, populaţia fiind de circa 2.800 de locuitori şi, lucru destul de rar, nu doar în judeţ, ci în întreaga ţară, a fost în creştere la recensăpmântul din 2011 faţă de cel anterior. Comuna are şi o împărţire etnografică interesantă, aici împletindu-se armonios accentele de pe Valea Mureşului cu cele din Ţinutul Pădurenilor. Mai mult, în subsolurile comunei sunt rezerve mari de plumb, zinc, cupru, aur, argint si chiar elemente rare, activiatea extractivă fiind, însă, oprită de aproape două decenii. În plus, în comună mai sunt opt monumente istorice, respectiv şapte biserici şi un castel, precum şi castrul roman de la Micia.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/