-0.9 C
Deva
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Adevărata urgență: demisia lui Ponta! Reacție civică la Mega-Ordonanța de Urgență a Guvernului

APADOR-CH împreună cu 11 organizații neguvernamentale i-au cerut azi (luni) Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență nr. 2/2015, prin care Guvernul face modificări la 26 de acte normative din diverse domenii de activitate. În același timp organizațiile semnatare îi cer premierului Victor Ponta să-și dea demisia din funcție.

ponta

Deși aparent este doar a doua ordonanță de urgență pe acest an, OUG 2/2015 (cu un titlu neutru – Ordonanța de Urgență pentru modificarea unor acte normative, precum și alte măsuri)cuprinde în realitate 26 de ordonanțe de urgență și a fost publicată direct în Monitorul oficial vineri, 13 martie, fără a fi postată în prealabil pe site-ul guvernului, în dezbatere publică.

Organizațiile semnatare consideră că acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze abundența de ordonanțe de urgență cu care s-a remarcat și în anii trecuți și pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât și de Comisia Europeană.

Practic Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanțe de urgență emise după bunul plac al miniștrilor, fără dezbatere publică și fără să fie trecute prin filtrul constituțional al legiuitorului.

Aceasta este a șasea sesizare de acest fel făcută către instituția Avocatului Poporului. Începând din aprilie 2014, APADOR-CH a sesizat de cinci ori AVP cu privire la excesul de ordonanțe de urgență emise de Guvern și i-a cerut să le atace la Curtea Constituțională pe motiv că nu reprezintă nici urgențe și nici nu respectă Constituția.

Conform unui studiu făcut de APADOR-CH (aici), în ultimii zece ani România s-a aflat într-o situație excepțională la fiecare trei zile, judecând după numărul mare de ordonanțe de urgență emise între 2004 și 2014. Guvernele care s-au succedat în această perioadă au emis 1.548 de ordonanțe de urgență, în medie 145 de ordonanțe de urgență pe an. (detalii aici)

Pentru că e neverosimil ca un stat democratic și membru al Uniunii Europene să fi trăit în ultimul deceniu tot într-o situație excepțională, APADOR-CH a atras atenția Avocatului Poporului că e rolul lui să semnaleze Curții Constituționale această anomalie. În calitate de “apărător al drepturilor și libertăților cetățenilor în raporturile acestora cu autoritățile publice”.

 

Semnatari: APADOR-CH, Fundația pentru o societate deschisă, Asociația Funky Citizens, Fundația Median Research Centre, Asociația Miliția spirituală, ActiveWatch, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), Inițiativa Kosson, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democratie Participativa Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

 

(după romaniacurata.ro)

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/