O să vă povestesc ce am păţit luni, 4 noiembrie 2013. Dar mai întâi vă voi spune că răspunsul precedent l-am primit de la un om care mă sună înainte de evenimentele pe care le organizează, ca să se asigure că voi fi prezent. Am făcut şi eu greşeala să-l întreb de ce el şi colegii săi nu prea vin la evenimentele altora… „Noi nu participăm la evenimente culturale, că ştii… suntem artişti!”
Ştiu că îi voi deranja pe mulţi, dar în calitatea mea de organizator de evenimente culturale şi de participant la destul de multe altele, de toate culorile, orientările şi nuanţele, am observat un fenomen straniu, dacă nu de-a dreptul enervant. La vernisajele de artă plastică de la diverse galerii de arte nu vin elevii secţiei de arte plastice a liceului de profil. La concertele de muzică clasică nu vin elevii care studiază muzica la liceul de profil. În urmă cu câţiva ani, în 2008 mai precis, era la Colegiul Naţional Decebal o clasă – a XII-a A, care făcea săli pline la proiecţiile cu filme documentare marca Astra Film Sibiu. Nu pentru că i-ar fi adus cineva cu forţa – detest astfel de practici, nu au aproape nici o valoare culturală şi educativă dacă nu sunt rodul unei formări în timp pentru frumos, care ar trebui să caracterizeze cel puţin câteva şcoli cu ştaif din urbea noastră. Elevii acelei clase erau excepţia, nu regula.
Există apoi categoria celor care spun că în Deva nu este cultură. Vă voi spune că este, că există câţiva oameni cu funcţii mari – nu mulţi, dar grei! – care o sprijină, şi mai există alţi câţiva care o promovează. Din păcate, lipsa de educaţie şi plecarea din oraş a celor mai energici şi educaţi tineri ne pune în situaţia de a face eforturi enorme pentru a atrage publicul. Şi acum să vă povestesc, fără ocolişuri, cam cum se pune problema.
În urmă cu trei ani, m-am dus la Sibiu să văd piesa Faust, în regia lui Silviu Purcărete, cu Ofelia Popii în rolul Mefisto. Se juca – şi se joacă încă, în faţa a sute de spectatori – într-o hală a fabricii Balanţa, pentru că permite coborârea în Infern, un infern desprins parcă din picturile lui Hieronymus Bosch. Ieşit din sală-hală, am căutat programul Teatrului Naţional Radu Stanca şi peste doar o săptămână eram din nou în Sibiu, să văd piesa Felii, cu aceeaşi Ofelia Popii. Piesă scrisă de Lia Bugnar special pentru ea, şi care i-a adus în 2011 premiul UNITER pentru cel mai bun rol principal feminin.
Mai ştiu că fostul director artistic al Teatrului de Artă din Deva, MC Ranin, a dorit să aducă Feliile la Deva, dar în sala de la teatru nu încăpeau decorurile. În momentul în care am devenit director al Centrului Cultural Drăgan Muntean din Deva, m-am gândit că în sală încap decorurile şi am contactat Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, la sfârşitul lunii august. Feliile au devenit accesibile, şi mi-am propus să nu solicit subvenţie, să stabilim un preţ rezonabil care să acopere cheltuielile. Preţ bilet 30 de lei. Plus reduceri pentru publicul din Hunedoara, care are de plătit şi drumul în plus, plus facilităţi pentru cei care cumpără mai mult de 10 bilete. Dar ieri am telefonat la Sibiu şi am spus că doresc să anulez înţelegerea. Publicul nostru, care plăteşte fără să clipească 150 de lei/loc pentru Lala Band, nu părea dornic să vadă o piesă de teatru adevărată, cu doar 30 de lei.
Nu vom anula, a venit răspunsul de la Sibiu! Vedem ce facem, mai renegociem, Ofelia Popii va juca şi pentru 100 de spectatori! Totul este pregătit, decorurile, personalul, o să mai facem un efort şi vedem ce iese. Dar Deva este singurul oraş care pare să nu vrea să vadă o astfel de piesă, care se joacă cu mare succes la toate festivalurile…
O fi sunând patetic, dar nu este. Am renunţat să mai anulez spectacolul, s-a vorbit cu directorul teatrului din Sibiu, Feliile vor fi la Deva pe 9 noiembrie, la Centrul Cultural Drăgan Muntean. Indiferent de numărul spectatorilor.
Şi am fost impresionat de ajutorul primit de la colegii din presă de la Ziarul hunedoreanului şi alte două cotidiane locale, de la posturile locale de televiziune HunedoaraTV şi Antena 1 Deva, de la postul de radio BigFM, cărora le-am şi mulţumit pe pagina de facebook a Centrului Cultural Drăgan Muntean. Din zhd.ro am aflat şi eu că Ofelia Popii a fost felicitată de Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso. În faţa actorului Victor Rebengiuc şi a regizorului Andrei Şerban.
O fi destul şi pentru Deva? Oricum, vă aştept la teatru. Merită. E şi un test – cât public adevărat are Deva, dincolo de invitaţii şi subvenţii?