20.7 C
Deva
luni, mai 20, 2024

Greu de mutat. Oamenii din Colonia Aninoasa nu se lasă convinși de „confortul” taberei de containere modulare

  • O tabără de containere modulare a fost amenajată pe terenurile fostei mine din Aninoasa  pentru a-i găzdui pe localnicii mai multor blocuri în pericol de prăbușire. Oamenii, care plătesc chirii modice pentru a locui în clădirile vulnerabile, nu se lasă convinși să le părăsească.

Au trecut două luni de la valul de cutremure care au afectat mai multe localități din vestul României, iar în Aninoasa, unul dintre orașele unde seismele au fost resimțite puternic, autoritățile au anunțat atunci măsuri hotărâte pentru a-i pune în siguranță pe localnici.
Curtea fostei mine de cărbune din Aninoasa și trenul de sport al unei școli din oraș au fost transformate în „tabere” provizorii de containere modulare, unde urmau să fie mutați locatarii mai multor clădiri vulnerabile la seisme din vechea colonie Aninoasa.
„În cele 11 blocuri, cu câte un etaj fiecare, aflate grupate în zona Colonie a orașului, locuiesc 562 persoane, dintre care 118 sunt copii. Asupra stării tehnice a clădirilor, construite în urmă cu peste 100 de ani, nu s-a intervenit niciodată, astfel că acum, pentru cele 182 de familii, trebuie aplicată procedura evacuării”, informa atunci Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara.

În 24 februarie 2023, primele 11 containere au fost amplasate pe terenul de sport al școlii din Aninoasa, după ce CJSU Hunedoara a anunțat că locatarii blocurilor nereabilitate trebuie evacuați. În următoarele săptămâni, alte 40 de containere modulare au fost aduse în incinta fostei exploatări miniere Aninoasa, aflată și ea în centrul orașului din Valea Jiului.
La sfârșitul lunii februarie, zece familii au fost convinse să își părăsească locuințele din vechea colonie a Aninoasei, pentru a se muta în containerele modulare de pe terenul școlii. Șocul cutremurelor i-a grăbit să accepte propunerea autorităților, însă unii localnici au ajuns să regrete decizia luată, nemulțumiți de condițiile oferite în locuințele provizorii.

„Eu cu soțul și cu fetița stăm într-un container modular, iar socrii în cel învecinat. Este foarte dificil, pentru că spațiul este mic, seara este gălăgie. Nu sunt condițiile la care speram, a plouat prin acoperiș și a trebuit să acoperim boxa cu o prelată”, relata Bianca, una dintre locatarele containerelor modulare. Unii localnici spun că nu vor rezista vara, când va fi soarele va încinge boxele, ori iarna, când frigul le va cuprinde. Alții s-au plâns că au trebuit să își părăsească locuințele mai spațioase din vechea colonie, unde trăiesc de mai mulți ani.

Doar vreo șapte – opt containere modulare din cele 40 amplasate pe terenul fostei mine din Aninoasa au fost ocupate până în prezent, în ciuda eforturilor autorităților din Aninoasa de a-i convinge pe localnici să se mute în ele. Cutremurele din luna februarie au fost date uitării, iar traiul în noile boxe nu îi atrage pe localnici, chiar dacă actualele lor locuințe riscă să se prăbușească.

Este greu să îi convingem să se mute, pentru că oamenii nu ar vrea să rămână să locuiască prea mult în aceste containere. Ne întreabă cât vor trebui să stea aici, un an – doi, cât va dura până le vom găsi alte locuințe. Alții au reușit să își cumpere locuințele în blocurile vechi și nu vor să le părăsească”, spune primarul Nicolae Dunca.

La începutul lunii aprilie, Guvernul României a alocat 40 de milioane de lei pentru construirea în regim de urgență a 100 de locuințe în orașul Aninoasa, unde vor fi mutate familiile din clădirile vulnerabile din vechea colonie.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/