10.5 C
Deva
duminică, mai 19, 2024

ALERTĂ ! Adolescenţi intoxicaţi cu etnobotanice, în comă la spital

Cel puţin 4 adolescenţi au ajuns în comă la Spitalul de Urgenţă Petroşani ca urmare a consumului de substanţe etnobotanice. Sunt cazuri independente unul de celălalt, care pun autorităţile pe jar.

etno.comaDupă o perioadă de oarecare acalmie,  ca urmare a raziilor şi, mai ales, a reţinerii traficanţilor de droguri şi substanţe etnobotanice, fenomenul consumului de substanţe interzise a explodat din nou la Petroşani. În ultimele două săptămâni, cel puţin 4 tineri, adolescenţi, au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, în comă. Unul dintre aceştia ar fi fost găsit prăbuşit chiar în curtea SUP, unde probabil intenţiona să se ducă, dar nu a mai ajuns. « Într-adevăr, sunt vreo 4 cazuri numai în ultimele două săptămâni, majoritatea veniţi în comă. Aceştia au fost aduşi din Petroşani », a confirmat pentru Ziarul Hunedoreanului managerul Spitalului de Urgenţă din Petroşani, dr. Alin Vasilescu. Adolescenţii au fost supuşi unor investigaţii medicale amănunţite şi sunt în permanenţă monitorizaţi din punct de vedere medical, pe lângă tratamentul care li se adminsitrează.

Cât priveşte provenienţa substanţelor consumate, acest lucru vor trebui să-l stabilească organele legale. Poliţiştii hunedoreni nu au infirmat informaţiile noastre, dar pentru mai multe amănune am fost îndrumaţi către Crima Organizată. Oficialii de aici nu au putut fi, însă, contactaţi.

Zeci de persoane ridicate. Drogurile rămân

Reamintim că substanţele etnobotanice au reprezentat o adevărată problemă în anii trecuţi, când reprezentanţii DIICOT şi cei de la BCCO au descins în numeroase rânduri în Valea Jiului, iar « prada » a fost bogată. În aprilie 2013, la Petrila au avut loc trei percheziţii domiciliare, într-un dosar complex de trafic şi consum de substanţe etnobotanice, iar acţiuni similale au avut loc şi în Cluj, precum şi în Sălaj, în căutarea de substanţe etnobotanice. În urma descinderilor, 16 persoane au fost duse la sediul DIICOT Hunedoara pentru audieri. În timpul percheziţiilor, la Cluj a fost găsit şi un laborator clandestin de producere a etnobotanicelor, care a fost confiscat de ofiţerii BCCO. În total, au fost indisponibilizate în timpul acestei acţiuni aproximativ 20 de kilograme de substanţe din toate locaţiile vizate. De asemenea, s-au mai găsit 4.000 de plicuri de substanţe preparate, importate în stare brută din Spania şi Germania şi aduse în ţară printr-o firmă de curierat. Gruparea infracţională distribuia plicurile cu etnobotanice în 20 de judeţe, prin dealeri locali, un plic fiind vândut cu sume între 25 şi 45 de lei.

Închiderea „magazinelor de vise” nu a oprit consumul

Unul dintre cazurile de răsunet a purtat numele de „Droguri pentru elevi”, iar în urma descinderilor au fost reţinute 18 persoane – zece din judeţul Hunedoara, patru din judeţul Alba, doi din Timiş şi alţi doi din Bucureşti.

Membrii grupării au fost acuzaţi că au aprovizionat piaţa neagră cu 80 de kilograme de substanţe, principalii clienţi fiind elevi. Drogurile erau aduse din Spania, fiind trimise prin intermediul unor firme de curierat, şi se plătea circa 3.000 de euro pe kilogram. Dintr-un kilogram de substanţă erau porţionate circa 4.000 de doze ambalate în plicuri personalizate cu diverse denumiri comerciale, respectiv „Ninja”, „Pure by Magic”, „Ninja Ultra Strong”, „Special Edition”, „DNB Electric Herbal Incese”, „Bonzai Plant Growth Regulator Winter Boost”.

De asemenea, în iunie 2012 ofiţerii BCCO au descins în Valea Jiului şi au ridicat aproape 80 de persoane, care au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Hunedoara, în urma unei acţiuni care a vizat destructuirarea unei grupări infracţionale specializate în trafic şi consum de droguri de risc şi mare risc şi substanţe etnobotani­ce. Nu mai puţin de 23 de persoane au fost puse sub acuzare. La fel ca şi în cecelalte cazuri, drogurile erau trecute peste graniţă, iar traficanţii se foloseau de firme de curierat pentrua le aduce. Şi luna martie a anului 2012 a adus o razie de proporţii. Douăzeci de persoane au fost duse la audieri, iar zece dintre acestea au fost învinuite de trafic de droguri şi vânzare de substanţe etnobotanice.

Vorbim despre dosare complexe, care au fost trimise în instanţă şi care s-au finalizat cu diverse condamnări. La vremea respectivă, autorităţile vorbeau chiar despre faptul că, cel puţin în judeţul Hunedoara şi chiar în regiunea noastră, afacerile cu etnobotanice au pornit din Valea Jiului, de la Vulcan. Mai întâi pe Internet, unde funcţiona un magazin virtual bine aprovizionat, şi mai apoi sub formă de mici magazine de cartier, deschise special pentru „cunoscători”. „Maganizele de vise” au fost scoase în afara legii şi închise, dar tentaţiile rămân mai ales pe Internet. În plus, consumatorii se cunosc între ei şi, chiar dacă nu mai acţionează „la vedere”, dealerii există şi îşi plasează în continuare marfa.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/