I-au chemat să negocieze prima de Ziua Minerului, iar mai apoi i-au lăsat cu ochii în soare pe motiv că nu au mandat. O nouă neînţelegere dintre administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi sindicalişti i-a determinat pe doi dintre liderii minerilor din Valea Jiului să declare greva foamei. Liderii cer şi demisia conducerii CEH.
Vasile Păduraru, de la Mina Lonea, şi Ioan Ciubotaru – liderul minerilor de la Vulcan, au intrat miercuri dimineaţa în greva foamei după ce conducerea CEH i-a chemat să negocieze prima de Ziua Minerului, din data de 6 august, iar mai apoi i-au anunţat că nu au mandat pentru a putea purta discuţii oficiale, în lipsa directorului general al entităţii energetice. Ioan Ciubotaru spune că sunt mai multe nemulţumiri legate de prevederile Contractului Colectiv de Muncă şi planul de reorganizare întocmit de directorul CEH, dar susuţine că, cel mai mult îl deranjează lipsa de transparenţă. „Principala nemulţumire este legată de adaosul salarial de Ziua Minerului, care ar fi trebuit să se discute astăzi, dar nu s-a discutat. (…) Ei ne-au chemat să ne întâlnim, să discutăm şi apoi au susţinut că nu au mandat”, a declarat liderul minerilor de la Vulcan. De asemenea, acesta spune că nu este posibil să li se impună ca prevederile CCM să fie păstrate la secret, iar mai apoi acelaşi contract să fie „scăpat” în presă sau pe Internet. Pentru a nu mai ascunde adevărurile sub preş, liderii de sindiat le-au cerut celor din conducerea Complexului Energetic să iasă împreună înr-o conferinţă de presă, în care să răspundă punctual la toate informaţiile vehiculate legate de contractul colectiv de muncă şi planul de restructurare, numai că aceştia ar fi refuzat. „Cerem transparenţă. Nu putem merge mereu cu minciuna. Ce să ascundem? Sărăcia, faptul că o parte a colegilor noştri ar trebui să stea acasă o zi pe săptămână cu salariul diminuat? Să-şi asume cei din conducerea CEH toate aceste probleme”, a mai spus Ioan Ciubotaru. Minerii şi energeticienii ar fi trebuit să beneficieze de o primă de 300 de lei în dopuă tranşe – 150 de lei de Ziua Energeticianului şi 150 de lei de Ziua Minerului, pentru absolut toţi angajaţii – numai că, susţin liderii protestatari, oficialii CEH s-au răzgândit şi nu au mai recunoscut ce au propus.
Demisie de onoare
Liderii minerilor, care s-au săturat să fie minţiţi, au cerut celor din conducerea CEH demisia de onoare. Ei spun că salariile pe care acum le încasează şefii minerilor şi energeticienilor, comparativ cu cele ale muncitorilor, ar contribui din plin la eficientizarea entităţii energetice, iar economia ar fi mult mai substanţială decât cea care s-ar face prin trimiterea acasă, o zi pe săptămână, a personalului indirect productiv. „Cei din conducerea CEH să-şi dea demisia de onoare, fiindcă au o salarizare atât de mare încât, dacă ei pleacă, atunci CEH prin desfiinţarea posturilor de director general, director general adjunct, director economic, etc, oamenii implicaţi în bunul mers al acestui Complex vor putea să beneficieze de condiţii de lucru normale. Din ce am aflat şi noi, un şef are peste 200 de milioane de lei brut”, a mai precizat sursa citată.
Ar putea izbucni mişcări ample de protest
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că administraţia nu vrea să pună în aplicare ceea ce s-a negociat de comun acord până la adoptarea unui noi CCM. Minerii fierb, iar liderii lor nu exclud proteste de amploare, aşa cum s-a întâmplat şi altă dată. „Nu s-a schimbat absolut nimic de când am protestat ultima dată în curtea CEH. Noi, minerii, eram absolut convinşi că ne vor duce cu zăhărelul. Nu suntem de acord deloc cu măsurile pe care le iau ei, suntem foarte supăraţi. Noi ne facem datoria, dăm cărbune, datoria lor este să conducă. Dacă nu, să se ducă. Dacă nu, îi mânăm noi şi să vină ceva profesionişti, cineva care să ştie ce înseamnă mină. Mai grav e ce face conducerea CEH: s-a semnat un act de confidenţialitate, iar contractul nostru este pus pe Internet. Cum este posibil aşa ceva?”, a adăugat şi liderul de la Lonea, Vasile Păduraru. Liderii minerilor nu exclud posibilitatea unor acţiuni de protest tocmai din cauza acestor nemulţumiri ale oamenilor. Ar fi pentru prima dată când minerii ar rămâne fără prime de ziua lor, asta în condiţiile în care angajaţii de la minele neviabile beneficiază de adaosuri salariale în valoare de 400 de lei.
Protocol semnat, situaţia tot tensionată
În urma negocierilor dintre reprezentanţii Sindicatului Muntele, prezenţi ieri la sediul CEH, şi administraţia entităţii energetice, s-a convenit asupra primei de Ziua Minerilor de care urmează să beneficieze ortacii din Valea Jiului. „În jurul orei 14.20, în urma negocierilor, a fost încheiat un protocol prin care s-a stabilit ca, de Ziua Minerului, să se acorde adaosuri salariale în valoare de 350 de lei, în tichete cadou. Situaţia nu s-a detensionat pentru că pe acest protocol dl Nica a notat că se solicită demisa întregii conduceri a Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat Nicolae Drăgoi, directorul general adunct al CEH. Conducerea complexului va analiza această cerinţă a sindicaliştilor şi urmează să ia o decizie în bloc.