- Viperele s-au trezit din amorțeală și sunt tot mai adesea întâlnite în zona montană. Un grup de turiști din Hunedoara a avut parte de o întâlnire neprevăzută cu două vipere, în timpul unei excursii la Poiana Ponor din Munții Apuseni.
Cele două vipere observate într-o zonă de stână s-au retras, fără a pune probleme călătorilor, iar una dintre ele a fost filmată de Marius Turc, care a publicat imaginile pe pagina sa de Facebook.
Numeroși localnici din Hunedoara au relatat că au avut și ei parte de asemenea întâlniri cu șerpi veninoși din România.
În caz de muşcătură, oamenii trebuie să sune imediat la 112 pentru a putea fi preluaţi cât mai repede de un echipaj de prim-ajutor, arată Direcția de Sănătate Publică Hunedoara. Victimele trebuie transportate de urgenţă la spital, unde li se va administra serul antiviperin. În cazul în care nu sunt tratate, potrivit medicilor, persoanele muşcate de vipere pot muri în câteva ore. Moartea survine în cazuri rare, pentru că de obicei muşcăturile viperelor sunt „uscate”, adică fără a fi inoculat veninul.
În România trăiesc mai multe specii de vipere, cea mai întâlnită fiind vipera comună (berus), care trăiește în Carpați. Vipera cu corn (ammodytes) poate fi întâlnită în zonele mintane din Banat, Hunedoara și Oltenia, dar și în Dobrogea. Viperele de stepă (ursini) au fost semnalate în zonele montene ale Bucegilor și Făgărașului, iar vipera renardi mai poate fi întâlnită în Delta Dunării.
În Hunedoara, vipere au fost întâlnite în Munții Retezat, Munții Șureanu, zona Cetății Colț (Retezat), pe Dealul Cetății Devei și în cetățile dacice. Cetatea Devei este faimoasă de peste un secol pentru viperele care au trăit aici.
În primăvara anului trecut, o specie de viperă mai puțin întâlnită, dar extrem de veninoasă le-a ieșit în cale unor silvicultori de la Ocolul Silvic Petroșani. Cristinel Rizea și Dan Ionescu au dat peste vipera neagră într-un arboret de fag din Munții Șureanu, pe valea Molidului. Vipera neagră are o lungime de până la un metru și trăiește la altitudini mari, de peste 1.500 de metri, nefiind deranjată de diferențele mari de temperatură și de umiditate.
Portul bocancilor poate fi util, pe munte, în prevenirea mușcăturilor de viperă.
„Purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt pentru a verifica dacă sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră”, informează DSP Hunedoara.
Potrivit specialiștilor, speciile de vipere întâlnite în România au un corp gros, lung de maxim 100 de centimetri, iar pe spate an un desen maro sau negru sub formă de zig-zag. Vipera cu corn are în plus o proeminenţă pe bot de la care i se trage şi numele. Ambele specii au un V desenat pe cap.