17.7 C
Deva
vineri, mai 17, 2024

CIUPERCILE TOXICE FAC NOI VICTIME. Autorităţile, în alertă din cauza otrăvirilor cu ciuperci

O familie de hunedoreni a ajuns în stare gravă la Spitalul din Deva. Atât părinţii, cât şi copiii cu vârste cuprinse între doi şi opt ani, au intrat în comă, după ce au consumat ciuperci culese din flora spontană, în zona Archia.

Din fericire, în prima zi din momentul spitalizării lor, marţi seara, starea de sănătate s-a îmbunătăţit şi, potrivit medicului Călin Mircea Laza, toţi membrii familiei au ieşit din comă. Totuşi, hunedorenii rămân în spital, sub tratament şi observaţie medicală. “Este un protocol pe care îl respectăm, le facem analize din trei în trei ore, pentru a nu risca o intoxicaţie înceată, tardivă. În orice caz, astăzi toţi membri familiei sunt mult mai bine. Norocul lor că au sunat repede la Salvare, după ce li s-a făcut rău, iar ambulanţierii au intervenit imediat. Tatăl mâncase cel mai mult şi când a ajuns aici făcea spume la gură. Doar soţia mai vorbea, dar apoi a intrat şi ea în comă. Ne-am mişcat repede, pentru că un aveam decât patru paturi la ATI, iar ei erau şase. Pe medicii specialişti i-am chemat de acasă, bine că am avut tot ce ne-a trebuit cas ă intervenim. Este teribil să vezi patru copilaşi de doi, patru, şase şi opt ani – trei fetiţe şi un băieţel – terminaţi dintr-o dată. Îmi pare rău că hunedorenii care riscă să mănânce ciuperci din flora spontană un au văzut cum arătau cei şase, pentru că sunt sigur că s-ar gândi mai bine, înainte să îşi rişte viaţa”, spune Călin Mircea Laza, managerul Spitalului de Urgenţă din Deva.

50 de specii sunt otrăvitoare

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara recunosc că ciupercile sunt o sursă importantă de proteine vegetale, vitamine şi minerale, sunt sărace în lipide, deci recomandate în regimurile hipocalorice, însă ele trebuie să fie cumpărate din magazinele care asigură existenţa certificatelor de calitate, eliminând, astfel, apariţia otrăvirilor. De altfel, ciupercile otrăvitoare constituie una dintre marile urgenţe medicale: ele reprezintă o treime din intoxicaţiile care se termină cu deces atât la adulţi, cât şi la copii. Medicul Cecilia Birău spune că, numai în România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute), iar cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate de ignoranţa persoanelor care le culeg sau al celor care le iau de la persoane necunoscute. De aceea, doctoriţa recomandă o dublă selecţie după recoltare, cumpărarea lor fie din magazine, fie de la centrele de colectare şi renunţarea la credinţa în „testele populare”, una dintre cauzele majore ale mortalităţii cauzate de ciupercile otrăvitoare din România.

 Testele “băbeşti” ne pun în pericol

“Este primăvară, anotimp de tranziţie, cu multe precipitaţii şi o alternare a zilelor ploioase cu cele călduroase, ceea ce favorizează dezvoltarea ciupercilor din flora spontana. Însă credinţele false, fie pot ucide, fie că justifică sau încurajează atitudinea iresponsabilă a unor autonumiţi culegători de ciuperci. Hunedorenii ar trebui să ştie că ciupercile parţial mâncate de către melci sau de insecte pot fi toxice, în condiţiile în care chiar şi unele mamifere reacţionează altfel decât omul la ingerarea de ciuperci. De exemplu, cea mai toxică ciupercă pentru om, buretele viperei (Amanita faloides), este inofensivă pentru cobai. O altă credinţă eronată este aceea că schimbarea culorii unei secţiuni a ciupercii poate indica toxicitatea ei, lucru fals, deoarece reacţia de oxidare ce nu se produce din cauza toxinei”, explică reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău.

 Intoxicaţie lentă sau rapidă

Majoritatea simptomelor intoxicaţiilor cu ciuperci cu perioadă scurtă de incubaţie, se manifestă digestiv (prin diaree) sau nervos. Tot în categoria intoxicaţiilor cu perioadă scurtă de incubare pot fi încadrate intoleranţele şi alergiile produse de ciuperci, fie ele şi comestibile. Pe de o parte, iniţial numărul cazurilor de otravire a scăzut de la 11, în 2014, la numai trei anul trecut. Din nefericire, anul acesta şase hunedoreni au ajuns, deja, în stare gravă la spital, otrăviţi.  În cazul în care suspectaţi o intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare, sunaţi imediat la 112 sau mergeţi rapid la primul serviciu medical de urgenţă, pentru că doar intervenţia rapidă vă poate salva viaţa.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/