Este cazul unei tinere din satul hunedorean Suseni, aparţinând de comuna Râu de Mori, iar povestea ei este una demnă de un scenariu de film
Comuna Râu de Mori este cea mai întinsă localitate rurală din judeţul Hunedoara, între extremităţile sale fiind o distanţă de 36 de kilometri, mult mai mult decât între Deva şi Călan sau între reşedinţa de judeţ şi municipiul Brad.
Eterna poveste
Comuna, a treia din ţară ca şi întindere, are şi un număr destul de mare de locuitori pentru o aşezare rurală, cu o populaţie destul de eterogenă în ceea ce priveşte etniile. Pe raza comunei există şi o comunitate destul de important de rromi, bună parte dintre aceşti concetăţeni de-ai noştri trăind în condiţii precare. Printre aceştia se numără şi Alina Păta, în vârstă de 22 de ani, care are o poveste de viaţă demnă de un scenariu de film. Căsătoriile legale în familiile de rromi nu se prea practică, indifferent de ce s-ar întâmpla, cuplurile trăind în concubinaj. Alina Păta a trecut printr-o astfel de experienţă şi a rămas însărcinată. Trăind acum într-o sărăcie lucie, într-o baracă de doi metri pătraţi, în satul Suseni, într-o zonă în care mulţi etnici rromi s-au aciuate, de-a lungul timpului, pe lână runinele fostelor locuinţe nobiliare a Cândeştilor, tânăra a fost alungată de familie din locuinţa în care stătea, după ce a nu vrut să-şi abandoneze, luna trecută, în spital, fetiţa nou – născută. În prezent, după ce tatăl micuţei nu a recunoscut-o, tânăra mamă, alături de fiica sa nebotezată, trăieşte din mila vecinilor.
Şi mama a fost părăsită de părinţi
Cât timp i-a permis sarcina, Alina Păta mai lucra, cu ziua, pe la vecini, şi strângea ceva bănuţi. Acum, însă, nu mai poate. Norocul femeii a fost în Primăria comunei Râu de Mori. “Nu este primul caz de acest gen cu care ne confruntă,. În fiecare an avem, la bugetul local, un capitol separate pentru ajutoare sociale de urgenţă. Din aceste fonduri i-am izolat termic acea baracă în care trăieşte şi i-am alocat şi ceva sume de bani, conform prevederilor legale. Ce apreciez cel mai mult la această tânără este faptul că nu a dorit să-şi părăsească fetiţa, pentru ca micuţa să nu treacă prin aceeaşi dramă pe care a trăit-o Alina Păta, aceea de a fi abandonată, în spital, de propria mamă ”, a spus Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori.
Cerută în căsătorie, prin e-mail
Mai mult, Niculiţă Mang s-a arătat dispus să facă mai mjult pentru tânără, lansând o propunere pentru acordare de donaţii. Iar rezultatele acestei iniţiative nu s-au lăsat aşteptate. “Au venit, déjà, mai multe pachete. Mai mult, pe adresele de e-mail ale noastre, respectiv primariaraudemori@yahoo.com şi primar@riu-de-mori.ro, au venit şi cereri de căsătorie. Nu ştiu cât sunt de serioase, dar asta e realitatea. Cei care doresc să o ajute pe tânără ne mai pot contacta şi telefonic, la numerele 0254.776.047 sau 0741.112.395, ori pe fax, la 0254.776.046”, a mai afirmat Niculiţă Mang. Şi, chiar dacă nu vrea să recunoască acest lucru, primarul din Râu de Mori, Niculiţă Mang, aşa cum susţin apropiaţii săi şi angajaţii primăriei, dar şi locuitori ai comunei din Ţara Haţegului, a ajutat-o pe Alina Păta cu sume de bani din propriul buzunar, aşa cum a făcut şi cu alte familii nevoiaşe din aşezarea în fruntea căreia se află de peste 10 ani.