8.4 C
Deva
miercuri, aprilie 24, 2024

În secolul XXI. Drumul spre Bătrâna, ca în neolitic

În fiecare iarnă, odată cu ninsorile, peste 100 de suflete sunt rupte de lumea civilizată

Comuna Bătrâna este o așezare străveche, care datează, conform unor obiecte găsite pe raza administrativă încă din perioada neolitică sau epoca pietrei lustruite. De cum treci de satul Roșcani, chiar te simți în această perioadă, întrucât drumul care leagă acest sat de comuna Bătrâna este plin de gropi, în care vezi ici colo pietre în ele. Primarul comunei Bătrâna, Radu Herciu, este nemulțumit de faptul că oamenii de aici, puțin peste 120, sunt aproape izolați, mai ales în perioada de iarnă.

 Un drum, mai multe „mame”

drum herciuDeși este o zonă, poate unică în țară, oamenii din comuna Bătrâna, ș-așa puțini la număr, sunt rupți de restul județului. Comuna este situată pe dealurile Munţilor Poiana Ruscă la o altitudine de 960 m, are o suprafaţă de 85 hectare şi patru sate în componenţă. Ca să ajungi până acolo, deși sunt puțin peste 20 de kilometri, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, deorece este posibil să îi parcurgi în 40 de minute, poate chiar și o oră. Situația acestui drum este oarecum incertă. „E un drum cu o situație încâlcită. În acte, și pe toate hărțile, apare ca fiind Drumul Județean 688. În realitate, drumul este încă forestier și aparține de Direcția Silvică. Știu că în anul 2000 s-a dat o Hotărâre de Guvern 540, prin care centrele de comună, trebuiau legate prin drumuri județene. Așa arată un drum județean, neasfaltat, plin de gropi și greu accesibil. Pentru asfaltare nu am îndrăznit niciodată să vorbesc cu cei implicați, deși avem discuții încă din anul 2000. Nu vrem decât ca acest drum să fie măcar pietruit și corespunzător transportului de persoane, nu doar de material lemnos. Drumul, practic, se află pe teritoriul a patru comune, respectiv Vețel, Dobra, Cerbăl și Bătrâna, dar pe ceilalți nu îi interesează. Acest drum este singurul pe care noi putem circula. Pe ăsta trebuie să vină ambulanța, să meragă cei patru copii la școală la Roșcani, dar și bolnavii care fac dializă, de trei ori pe săptămână”, a declarat primarul comunei Bătrâna, Radu Herciu.

Primarul mai acuză și faptul că drumul acesta nu ar reprezenta „interes național”, pentru a se pune mai mult accent pe el și să se reabiliteze.

„Probabil nici oamenii de la Bătrâna nu mai sunt de interes. Suntem un fel de sălbăticiuni, pe care nimeni nu mai pune preț”, a conchis primarul.

 Satul în care nici medicii de familie nu ajung

Locuitorii acestei comune trebuie să coboare până la Dobra, la aproximativ 30 de kilometri, dacă au nevoie de medic. Și dacă este să socotim că drumul de la Roșcani la Bătrâna, de 24 de kilometri, se parcurge în 40 de minute – o oră, uneori poate fi prea târziu pentru acești oameni. Primarul este cel care, de multe ore, transportă oamenii din comună „la vale”, deoarece nu există microbuz sau un alt mijloc de transport. Ba mai mult, având în vedere că populația acestei comune este destul de îmbătrânită, iar oamenii au nevoie de medici, aceștia nu vin până aici, din cauza drumului anevoios.

drum femeie„Foarte greu se circulă pe drumul ăsta. Nu e nici măcar pietruit. Chiar acum îl aduc pe copil, cu domnul primar, de la spital, că i-a fost rău. Am sunat după Ambulanță și, de când am apelat și până a ajuns mașina aici, au trecut aproape două ore. Și eu sunt bătrână și mai am probleme de sănătate, dar niciun medic nu vine aici la noi, că spun că nu au drum bun să urce. Trebuie să mergem noi la ei. Vai de capul nostru. Să facă drumul și să bage un microbuz, măcar o dată pe săptămână să fie, așa cum era pe vremuri”, a povestit Leonora Popa, în vârstă de 57 de ani, din comuna Bătrâna.

 

Gligor: „Legislația în domeniu este una depășită”

drum gligorReprezentanții Consiliului Județean spun că legislația în ceea ce privește drumurile forestiere ar trebui schimbată. „Pentru acel drum sunt mai mulți responsabili cu întreținerea. La nivelul întregului județ am început o inventariere a drumurilor. Și la Aninoasa există câteva probleme, încercăm să întabulăm drumuri, pentru că sunt zone de incertitudini în tot județul. Aici, în schimb, lucrurile sunt extrem de clare. Prima parte, de la Roșcani înspre Bătrâna, dar și o altă porțiune sunt în administrarea Consiliului Județean. De asemenea, o parte este administrată de Consiliul Local Bătrâna. Pe tot acest traseu avem și drum forestier, aflat în administrarea celor de la Direcția Silvică. Noi (reprezentanți ai C.J., ai Prefecturii, ai Direcției Silvice și ai Primăriei Bătrâna – n.red.) am avut o întâlnire și am discutat despre responsabilitățile privind acest drum. Vreau să mai subliniez un lucru. Legistația în domeniu este una depășită în ceea ce privește drumurile forestiere. Viziunea e aceeași de drum pietruit, ca și acum 30-40 de ani, iar drumurile forestiere nu pot fi asfaltate. Cred, totuși, că legislația ar trebui schimbată și am încredere că cei de la Direcția Silvică, pentru că este o instituție serioasă”, a declarat Dorin Gligor, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Drumul forestier poate fi doar pietruit

Mare parte din drumul acesta este în administrarea Direcției Silvice Hunedoara. Lungimea totală este de 41,4 kilometri, de la ieșirea din localitatea Roșcani, din comuna Dobra, până la Vadu Dobrii, din comuna Bunila. Reprezentanții acestei direcții spun că pietruiesc frecvent acest drum, însă din cauza ploilor și a utilajelor mari care transportă material lemnos, se strică destul de des.

drum crisan„De o parte din drumul acesta, într-adevăr, se ocupă și Direcția Silvică. Noi avem drumul forestier axial Dobra, pe care îl gestionăm pe o lungime de aproximativ 12 kilometri. După această porțiune, drumul se ramifică pe un alt drum forestier numit Dobrișoara, care este de 10,3 kilometri. Acest drum a fost predat comunei Bătrâna și în administrarea Consiliului Local în baza H.G. nr. 1079/2006. Pentru ce avem noi în administrare, ne ocupăm cât de des putem. Eu consider că lucrările de întreținere se fac la timp. Iarna deszăpezim, iar în cealaltă perioadă a anului efectuăm, cu forțe proprii, lucrări de întreținere a drumului, astfel încât, niciodată, din cauza noastră, să fie blocat acest drum. Este posibil să mai apară gropi, deoarece nu avem nici noi timp în fiecare zi să stăm acolo, întrucât rețeaua de drumuri forestiere a Ocolului Silvic Dobra este de peste 170 de kilometri. Acolo unde apar gropi intervenim cu pietriș, cu utilaje și remediem problema. Suntem direct interesați ca acest drum să fie accesibil, având în vedere că cea mai mare parte a exploatărilor pe care le are direcția, prin Ocolul Silvic Dobra, se fac aici. Îi asigur pe locuitorii comunei Bătrâna că ne vom face treaba și încercăm să reabilităm drumul și mai des”, a precizat Radu Crișan, directorul Direcției Silvice Hunedoara.

Așadar, autoritățile sunt încrezătoare. Poate vor transmite și oamenilor de aici acest optimism, iar aceștia nu vor mai fi nevoiți să iasă din cătunul lor „din an în Paști”. (Petronela Tămaș)

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/