În ultimii doi ani aproape 900 de hunedoreni au fost internaţi în secţiile de psihiatrie cu tulburări mentale şi comportamentale legate de consumul de alcool. De asemenea cazurile de hepatită cronică au crescut îngrijorător, în anul 2011 fiind descoperite peste 1.000 de cazuri, iar în 2012, în jur de 800 de noi îmbolnăviri au fost înregistrate de medicii de specialitate.
Alcoolul scurtează viaţa consumatorului
Pe lângă tulburări comportamentale şi probleme hepatice efectele consumului de alcool pe termen lung pot duce la accidente vasculare cerebrale, demenţă alcoolică sau ciroză hepatică, care scurtează durata de viaţă a consumatorului. „Alcoolul este un „drog legal”, o substanţă chimică care schimbă modul de funcţionare a organismului, afectează modul de a gândi, a simţi, a vorbi şi a se mişca, iar în timp poate crea dependenţă”, spune Cecilia Birău, director adjunct al Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.
Campanie de prevenire
În luna iulie se desfăşoară la nivel naţional campania „Luna naţională a informării despre efectele consumului de alcool” sub deviza: „Fiţi conştienţi – Acoolul distruge vieţi!”. Campania coordonată prin DSP Hunedoara îşi propune conştientizarea, prevenirea şi reducerea consumului de alcool în rândul hunedorenilor.Acţiunile se adresează tuturor segmentelor de populaţie fie adulţi, adolescenţi, tineri sau gravide prin informarea şi educarea acestora referitor la riscurile debutului timpuriu al consumului de alcool şi la efectele asupra sănătăţii. Excesul de alcool omoară mai mulţi oameni decât SIDA şi tuberculoza la un loc. În România peste 2 milioane de persoane consumă alcool în exces, 70% din cazurile de violenţă în familie şi aproape jumătate din crime sunt cauzate de băutură excesivă.