Ultimele zile ale Traianului sunt triste atât pentru profesorii care au şcolit aici zeci de generaţii de elevi, cât şi pentru foştii şi actualii traianişti
În timp ce toată suflarea şcolară aşteaptă cu nerăbdare cel mai important moment al anului, vacanţa mare, pentru Liceul Teoretic “Traian” din Deva, aceste ultime zile ale anului şcolar sunt şi ultimele zile pe care le numără fostul liceu de elită al municipiului de la poalele Cetăţii.
Pregătiri de strămutare
Ultimele momente petrecute de elevi între zidurile fostului grup şcolar de construcţii sunt umbrite de aerul de abandon care deja a pus stăpânire pe mare parte din clădire. Sălile de clasă devin treptat spaţii virane, fără bănci, planşe sau manuale şcolare, iar biblioteca care număra peste 30.000 de volume este sortată şi împachetată. Toate iau drumul pribegiei, spre “Decebal”. Urmează profesorii şi elevi. “După liceu ne pare rău”, spune o elevă de clasa a XI-a, cu nostalgie.
Liceul echipat mai bine ca o facultate
Deşi relativ tânără, instituţia de învăţământ ar fi împlinit în acest an, în septembrie, 48 de ani de la înfiinţarea ca liceu industrial (de construcţii) şi 22 de ani de când poartă numele cuceritorului Daciei, Traian. Plecată de la o idée ingenioasă, fostul liceu industrial a fost la inaugurare şi mulţi ani după, cea mai bine dotată unitate şcolară din judeţ. 24 de săli de clasă, laboratoare cu echipamente de ultimă generaţie, cabinete specializate, mediatecă, trei amfiteatre, bază sportivă, internat, cantină, club şi alte utilităţi, unitatea şcolară a fost gândită mai degrabă ca o facultate, decât un liceu. Robert Singer (foto mic), iniţiatorul acestui complex magnific, a rămas şi acum în memoria elevilor ca un profesor excepţional, care a condus competent liceul. În semn de preţuire pentru ceea ce a însemnat pentru această instituţie de învăţământ, amfiteatrul de la etajul I al clădirii poartă de anul trecut numele profesorului de matematică, Rober Singer. Nu se ştie însă până când.
“Sper ca nu se vor uita rezultatele obţinute de-a lungul timpului, concursurile şi olimpiadele câştigate şi mai ales elevii pe care Liceul “Traian” i-a avut. Unii au ajuns să fie mari personalităţi, chiar în ţară şi să sperăm că măcar pentru câteva generaţii viitoare o să se reţină numele celui ce a fost timp de peste 20 de ani un liceu vestit în judeţul Hunedoara şi mai ales în Deva”, Ciprian Drăgan, fost elev al Liceului Teoretic “Traian
Ultima promoţie
Peste 800 de elevi au trecut an de an, pragul liceului din capătul străzii Minerului. Cu şapte oferte de specializare în limba română, franceză, bilingv şi maghiară, Traianul a ţinut mult timp primele locuri în topul preferinţelor elevilor, cât şi al părinţilor, fiind considerat, pe bună dreptate rivalul Decebalului. Anul trecut, Liceul Teoretic “Traian” s-a aflat pe locul trei în judeţ după rezultatele liceelor la nivel naţional.
Deşi va pierde un liceu emblemă, prin clasele căruia au trecut mii de elevi, poziţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara este în acord cu hotărârea Consiliului Local Deva, administratorul instituţiilor de învăţământ din oraş. “Scăderea populaţiei şcolare şi prevederile legale pe care le reglementează raportul dintre învăţământul tehnic şi cel teoretic au avut drept consecinţă fuziunea prin absorbţie a Liceului Teoretic “Traian” Deva cu Colegiul Naţional “Decebal”. Liceul „Traian” face încă parte din şcolile de elită ale judeţului Hunedoara. De-a lungul existenţei, această unitate de învăţământ a promovat multe valori, a creat caractere, a generat în timp un statut al absolventului, un statut care a fost afirmat de foştii absolvenţi, dar şi de actualii elevi, pentru că promoţia anului 2014, este ultima care va avea înscris pe diploma de absolvire Liceul Teoretic „Traian”, spune Maria Ştefănie, inspector general al ISJ Hunedoara.