0.4 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

DE JOI. Noul Cod Rutier îi tranformă pe şoferi în tractorişti

Dacă până acum cei care conduceau tractoare pe drumuri publice trebuiau să deţină un permis special pentru acest mijloc de transport, începând de joi toţi şoferii care au categoriile B, BE, C au „dezlegare” la condus tractorul. Schimbarea provoacă bucurie mare printre şoferii “netractorişti” din mediul rural care de acum nu mai sunt nevoiţi să conducă tractorul “la risc” de la tarla spre casă.

Posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE vor avea dreptul începând de mâine să conducă vehicule din categoria Tr (tractor) pe drumurile publice. Modificarea face parte din Codul Rutier care va intra în vigoare joi,conform noilor dispoziţii introduse prin HG nr. 480/2013, care au fost publicate în Monitorul Oficial în 24 iulie.

Şoferitul de tractor “pe şest” devine istorie

Bucurie mare printre şoferii din mediul rural acolo unde tractorul este un vehicul extrem de util la munca câmpului. „Este foarte bună această prevedere deoarece oamenii au nevoie când merg la câmp să circule încolo şi încoace cu recolta, să o transporte. Este foarte bine pentru cei din mediul rural”, spune Gheorghe Ivan (foto sus), fost inginer agricol, stabilit în satul Brănişca. Chiar şi tinerii şoferi posesori de permise categoria B, spun că este un lucru benefic pentru cei care deţin terenuri. „Să le dea Dumnezeu sănătate celor care au introdus prevederea asta în noul Cod Rutier. Avem culturi şi până acum mai conduceam tractorul pe drumurile publice, chiar şi fără permis, pentru că nu aveam încotro”, spune unul dintre tineri. Chiar şi conducătorii auto profesionişti sunt în asentimentul consătenilor. „Acum orice şofer de autoturism poate conduce tractorul, ceea ce este folositor pentru cei care deţin altă categorie de transport, nu neapărat de Tr”, spune şi Dumitru Şupană (foto jos). La Primăria Brănişca sunt luate în evidenţă un număr de 120 de tractoare. “Până acum era interzis ca posesorii permiselor de conducere de orice fel de categorie să conducă tractoare. Pentru tractor era un permis de conducere special”, spune subcomisar Florin Tat, şeful Biroului Drum Naţional şi European al judeţului Hunedoara.

Pedepse pentru traversări pe bicicletă

Printre noile prevederi ale Codului Rutier, reprezentantul Poliţiei Rutiere Hunedoara specifică că se mai găseşte o interdicţie aplicată bicicliştilor şi şoferilor ce se deplasează pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 şi A (biciclete, motociclete, motorete, mopede). Aceştia nu mai au voie să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor. Totodată, este interzis şi transportul persoanelor în stare de ebrietate pe autovehicule pe astfel de autovehicule, precum şi în cabina sau caroseria autoturismului destinat transportului de mărfuri. O noutate apreciată de viitorii şoferi este şi valabilitatea extinsă la un an de zile a cursului de pregătire teoretică şi practică pentru susţinerea examenului de permis de conducere.

Masa maximă autorizată a tractorului, în funcţie de categoria permisului de conducere

Conform noului act normativ posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE, vor avea dreptul să conducă vehicule din categoria Tr astfel:

categoria B – cu masă maximă autorizată de până la 3.500 kg, plus o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;

categoria BE – cu masă maximă autorizată de până la 3.500 kg, plus o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 3.500 kg;

categoria C – cu masă maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, plus o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg;

categoria CE – cu masă maximă autorizată mai mare de 3.500 kg, la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică decât greutatea maximă a tractorului.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/