6.3 C
Deva
duminică, aprilie 28, 2024

O şansă în aşteptarea finanţărilor. Bisericile de lemn din judeţ ar putea fi salvate de la distrugere

Un generos program european caută bani pentru păstrarea patrimoniului hunedorean

Afectate de vreme şi nepăsarea autorităţilor, bisericile vechi de lemn din judeţul Hunedoara aşteaptă, de multă vreme, o şansă de salvare. Ele au fost prinse, încă de anul trecut, într-un program european de identificare a monumentelor şi siturilor din Europa aflate în pericol de distrugere. Bani mai trebuie.

boz2e

Săptămâna trecută, reprezentanţi ai parteneriatului Europa Nostra (federaţie europeană în domeniul patrimoniului cultural, n.r.) – Institutul Băncii Europene de Investiţii a făcut public un plan de acţiune pentru salvarea şi restaurarea bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei.

Orice amânare nu va face decât să agraveze situația”

Planul este urmare a iniţiativei Pro Patrimonio prin care 74 de biserici de lemn, datând din secolele XVIII şi XIX, majoritatea din judeţele Hunedoara, Sibiu, Vâlcea şi Gorj au fost înscrise în 2014 în programul „7 Most Endagered” – cele mai periclitate 7 situri din Europa.

Planul de acţiune propus necesită o investiţie totală de aproximativ 2,6 milioane de euro. Având în vedere ţinta urmărită, nici nu e vorba de foarte mulţi bani.

„Programul e relativ modest (prin costurile sale, n.r.) și ar putea avea un impact considerabil pentru conservarea moștenirii culturale şi religioase unice din aceste zone rurale. De asemenea, ar genera slujbe care folosesc tehnici tradiționale şi ar mări interesul turistic. Astfel, programul merită sprijin şi e nevoie de acțiune pe mai multe fronturi rapid, întrucât orice amânare nu va face decât să agraveze situația”, se arată în raportul coordonat de Peter Bond, consultant tehnic din partea Institutului Băncii Europene de Investiții.

Până în 2020 ar fi gata tot

Conform datelor preluate de la „România Curată”, Europa Nostra a împărţit acest plan de acţiune în trei faze.

În prima fază, este vorba de salvarea rapidă a bisericilor de lemn aflate în cel mai mare pericol. Este vorba de bisericile Boz, Târnăviţa, Vălari, Căzăneşti, din judeţul Hunedoara, Urşi, Sirineasa, din judeţul Vâlcea, Polovragi, din judeţul Gorj şi Ponoarele, din judeţul Mehedinţi. Dacă se rezolvă finanţarea de 683.000 euro, prima etapă va începe la mijlocul acestui an şi se va termina la sfârşitul anului 2018.

În faza a doua, care include finalizarea lucrărilor pentru 16 biserici de prioritate medie, este nevoie de o investiţie de 920.000 euro şi ea ar urma să se desfăşoare între mijlocul anului 2016 şi finalul anului 2019.

În faza a treia este nevoie de un milion de euro, ea putându-se de la jumătatea anului 2017, până la sfârşitul lui 2020.

Posibilităţi de finanţare

Aşadar, salvarea bisericilor de patrimoniu din judeţul Hunedoara depinde de viteza cu care se va face rost de finanţare.

Ar fi mai multe posibilități de finanțare, după cum arată experţii în domeniu. S-ar putea apela la Fondul Structural şi de Investiții UE, cum ar fi Fondul European de Dezvoltare Regională sau Fondul European pentru Dezvoltare a Agriculturii şi Zonelor Rurale. Alte surse de finanțare potențiale menționate în raportul coordonat de Peter Bond sunt donatori internaționali, precum Banca Internațională pentru reconstrucție şi dezvoltare, fonduri bilaterale de subvenții, cum ar fi Fondul Norvegian, prin EFTA, fonduri private, de exemplu Trustul Headley UK sau Fundația George Enescu, fonduri naționale sau municipale, dar şi donații spre biserici.

Una peste alta, toţi cei care ar putea sprijini acest demers extrem de important trebuie să pună umărul, aici amintind şi onor guvernul României, prin Ministerul Culturii, care nu ar trebui să stea deoparte.

[box type=”note”]Dintre cele 74 de biserici din lemn, 37 au nevoie de reparaţii la acoperiş, dintre care 14 de urgenţă, 50 au probleme de structură, dintre care 17 au nevoie de intervenţie de urgenţă. Probleme atât la acoperiş cât şi rezistenţă au 8 biserici şi toate necesită intervenţie de urgenţă, iar 3 biserici s-au prăbuşit.[/box]

[box type=”note”]Programul ‘The 7 Most Endangered’ a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiţii, ca partener fondator, şi de către Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat. Acesta identifică monumente şi situri din Europa aflate în pericol de distrugere şi mobilizează parteneri publici şi privaţi, pe plan local, naţional şi European, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. În ediţia pilot a programului „The 7 Most Endangered” a fost inclus situl de la Roşia Montană.[/box]

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/