Semnalizările cu piuituri de la „stopurile cu buton” îi pun pe fugă, la propriu, pe pietoni, iar şoferii sunt nemulţumiţi că la verde intermitent nu există bandă care să permită accesul autovehiculelor
Membrii Grupului de Inițiativă „Civitas” Deva au formulat o petiție pe care au trimis-o Primăriei Deva, având ca temă modificarea setărilor sistemului de semaforizare.
Toată lumea e nemulţumită
De când au fost montate semafoarele, au existat numeroase nemulțumiri din partea șoferilor, dar și a pietonilor. Șoferii sunt indignați de faptul că durata de tranzitare a orașului este mai mare de când cu noul sistem de semaforizare, că a crescut consumul de combustibil, iar pietonii că nu apucă, la unele treceri de pietoni, să traverseze.
„Apreciem acest sistem, deoarece este nevoie ca într-un oraș ca Deva să fie făcute și lucruri moderne. Ceea ce am solicitat noi în petiția adresată Primăriei Deva este să fie făcute unele modificări. De exemplu, la trecere de pietoni de la piață, cele 22 de secunde nu sunt suficiente pentru ca unii oameni să apuce să traverseze strada. De asemenea, la orele de vârf, șoferii care circulă pe o arteră secundară, și doresc să treacă pe una principală, nu reușesc să o facă și stau poate și de trei ori la culoarea roșie a semaforului. Apreciem că există deschidere din parte Primăriei și a Poliției, și sperăm ca modificările să fie produse cât mai repede posibil” a precizat Marius Bota, reprezentant al Grupului de Inițiativă „Civitas” Deva.
Sistemul se poate îmbunătăţi
La dezbatere au participat inclusiv reprezentanți ai Poliției Locale Deva și ai Poliției Rutiere Hunedoara și Deva, care au prezentat o statistică referitoare la numărul accidentelor rutiere produse în oraș. „Cred că și societatea civilă și noi dorim ca riscul rutier să fie cât mai scăzut în municipiul Deva. Ca urmare a implementării acestui proiect trebuie subliniat faptul că numărul accidentelor a scăzut. Așadar, dacă în anul 2013 era înregistrate opt accidente rutiere grave, în 2014 au fost două. În ceea ce privește accidentele ușoare, în 2013 au fost 11, iar în 2014 au fost semnalate 10. Deci este un sistem care, pentru noi, a însemnat o diminuare a a numărului de acidente pe străzile municipiului”, a declarat comisar șef Dan Micu, șeful Serviciului de Poliție Rutieră Hunedoara. Edilul – șel al urbei este mulțumit de sistemul de management al traficului și este dispus și la anumite modificări aduse acestuia, însă în cadrul legal.
„Acest proiect de trafic al managementului a fost implementat în special să îi ajute pe pietoni. În statistica prezentată de polițiști a reieșit faptul că în anul 2014 nu s-a produs niciun accident mortal în oraș, ba mai mult a scăzut numărul accidentelor grave și ușoare. Pentru acest lucru, eu, ca și reprezentant al acestei comunități, sunt mulțumit de acest proiect. Ideea este că orice sistem poate fi îmbunătățit, dar conform legii. Acest sistem nu l-am inventat noi, ci există și în marile orașe ale țării, acolo unde funcționează bine”,a precizat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.
Studiu favorabil pentru firmă
Totodată, reprezentanții firmei, cei care se ocupă de acest sistem de management al traficul au efectuat un studiu, potrivit căruia, se pare că timpul în care se tranzitează orașul a scăzut, la fel și consumul la combustibil. „Timpul de deplasare în oraș a scăzut cu 55, 84 la sută, lungimile de coadă medie estimate au scăzut cu 45,16 la sută, timpul de întârziere totală a scăzut cu 75, 54 la sută, viteza medie de deplasare în oraș a crescut cu 17,33 la sută. De asemenea, emisiile de noxe la nivel de rețea au scăzut cu 116, 13 la sută. și la consumul total de combustil s-a semnalat o scădere de 23 la sută” , a spus Mircea Davidescu, director adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Deva.
Limitatoarele de viteză, capcane pentru bicicliști și motocicliști
O altă problemă adusă în discuție de membrii Civitas a fost referitoate la limitatoarele de viteză amplasate pe unele străzi din oraș, care nu permit trecerea bicicliștilor sau a motociliștilor și sunt mult prea înalte. „Sunt atât de des puse și sunt și înalte, că bicicliștilor și motocicliștilor le este foarte greu să treacă peste ele. Poate ar trebui schimbate și acestea. Plus că, și o bună parte dintre conducătorii auto trec pe cealaltă bandă, pe contrasens, numai să nu mai treacă peste ele”, a spus un alt membru al „Civitas”. Reprezentanții Polițieri Rutiere i-au explicat care este situația cu limitatoarele din oraș. „În ceea ce privește limitatoarele, acestea nu pot fi modificate, întrucât sunt omologate. O soluție ar putea fi, și anume schimbarea lor, dar tot cu unele omologate, însă asta doar dacă Primăria poate suporta costurile”, a spus comisarul șef Dan Micu.
Majoritatea dintre solicitările Grupului „Civitas” vor putea prinde contur, rămâne de văzut însă când se va întâmpla acest lucru. (Petronela Tămaș)