Cum numai în politica românească se poate, pesedistul hunedorean promovează pumnul în gura şefului de partid căruia îi ridică osanale
Într-o halucinantă demonstraţie de demagogie politică marca PSD, liderul social-democrat hunedorean, deputatul Laurenţiu Nistor, a reuşit să atingă culmi nebănuinte: a înghesuit, în Comisia pentru Administraţie a Camerei Deputaţilor un amendament la ordonanţa traseiştilor care îl pocneşte în moalele puterii chiar pe şeful său de partid şi iniţiator al actului, Victor Ponta.
Rar, pe dos şi răspicat
După cum bine ne amintim, liderul hunedorean al PSD Hunedoara s-a demonstrat printre cei mai loiali susţinători ai de-nemutatului premier şi preşedinte social-democrat Victor Ponta. Cu tărie şi elan politic, Nistor a încercat mereu – chiar şi atunci când Ponta a dat, repetat, cu oiştea-n gardul politicii şi a bunului simţ – să-l “înălbească” pe “măreţul” conducător, aşa cum a încercat mereu să ne inducă, psihologic, ideea că trăim din ce în ce mai bine, în aceşti ani de glorie de după 2012.
Nici “ticăloasa” ordonanţă a traseiştilor, 55 din 2014, nu a fost, în viziunea liderului hunedorean al PSD, chiar atât de”ticăloasă”, ci chiar o măsură bună, care să ajute politica românească, iterând ideea că pesedistul e pesedist doar atunci când nu e mai convenabil să fie uselist cu toată puterea în mână.
Dar uite că lucrurile s-au schimbat. Victor Ponta a luat bătaie în alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2014 şi PSD a ieşit mototolit bine electoral. În ciuda înfrângerii drastice, Ponta şi grupul său s-au lipit cu bandă adezivă de scaunele puterii, ceea ce au învăţat să facă şi liderii din teritoriu. Dar ceva nu mai este la fel. Ponta a dobândit abilităţi de kinetoterapeut verbal, practicând masaje şi în cazul preşedintelui Iohannis, şi în cazul justiţiei – pe care o bălăcărise de mai multe ori -, şi în cazul jenant al plagiatului la doctorat şi, mai ales, în cazul electoratului furios.
Subalternii pe linie de partid ai lui Ponta-faţă-nouă au înţeles mesajul şi, brusc, au întors foaia discursului, trecând la “solidaritate” cu clasa muncitoare, la tehnici împăciuitoare, la dositul în cochilia de partid, la mângâiatul pe creştet al adversarilor şi chiar, aşa cum vom vedea, la autoflagelare “de partid şi de stat”.
Ordonanţă împotriva firii şi Constituţiei
Practic, ştie toată lumea că onor Curtea Constituţională a României (CCR) a dat o decizie clară, pertinentă, care spune că ordonanţa 55 din 2014 (adică legea care ar pune dreptul pe ea, n.r.), a traseiştilor politici, cea care a permis treceri de la un partid la altul inclusiv în structurile administrative din judeţul Hunedoara (primari, consilieri judeţeni, consilieri locali, n.r.), este neconstituţională. Aşa cum a fost scoasă la iveală de întreaga societate civilă românească, cu specialişti şi jurnalişti în frunte, chiar din momentul în care grupul de “ilegalişti” coordonat de perechea “Ponta-Dragnea” a vârât-o pe gâtul românilor şi al clasei politice româneşti.
“Curtea (CCR, n.r.) constată că întreaga expunere de motive a ordonanței de urgență analizate (55 din 2014, n.r.) se axează asupra existenței unor „rupturi politice” apărute pe parcursul mandatului autorităților locale și necesitatea remedierii efectelor negative ale acestora. Cu alte cuvinte, se pune problema necesității emiterii unei ordonanțe de urgență care să creeze cadrul necesar coagulării unor majorități politice în cadrul autorităților administrației publice locale, altele decât cele rezultate din alegeri. Or, un astfel de motiv, indiferent cum este exprimat, nu se poate constitui într-o situație extraordinară care să necesite adoptarea unei ordonanțe de urgență. Constituirea sau ruperea alianțelor politice intră în exercițiul democratic firesc, iar ele nu pot justifica în sine măsuri care, în mod direct și brutal, schimbă configurația politică a autorităților administrației publice locale și alterează voința corpului electoral. Faptul că majoritățile inițial constituite prin alianțe politice sunt supuse schimbării nu reprezintă o situație extraordinară în sensul art.115 alin.(4) din Constituție”, arată judecătorii Curţii Constituţionale.
Evident, faptul că se fac alianţe politice pre-electorale, pentru constituirea de poli de putere, nu face din pesedist altceva decât un membru PSD, nu un membru USL cu variantă de desbrăcinare în orice vălău politic.
Cu barda PSD în instituţiile statului
Mai atrage atenţia CCR asupra faptului că „Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”. “Așadar, condițiile impuse constituie veritabile limitări ale competenței atribuite a Guvernului, ordonanța de urgență neputând fi emisă în domeniile menționate la art.115 alin.(6) din Constituție din moment ce Guvernul nu are legitimare constituțională în acest sens. (…) Curtea reține că primarul, consiliul local și consiliul județean, fiind reglementate prin art.121—122 din Constituție, sunt instituții fundamentale ale statului”.
Nistor cel viteaz şi acra demagogie
În spiritul deciziei CCR de neconstituţionalitate a ordonanţei traseiştilor politici, preşedintele Klaus Iohannis a dat un bobârnac Parlamentului, amical, poate îi trezeşte pe aleşi şi readuc legea românească acolo unde-i este dreptul. Cum şi pesediştii sunt acum în campionatul naţional de suflat în iaurtul electoratului, ne-am trezit că toată lumea crede în Constituţie. Dar cât de tare ajung să creadă unii social-democraţi, numai Laurenţiu Nistor ne putea arăta.
Aşadar, la începutul acestei săptămâni, în Comisia pentru Administraţie a Camerei Deputaţilor, unde liderul PSD hunedorean este chiar vicepreşedinte, a fost propus şi votat un amendament la ordonanţa traseiştilor. Cine credeţi că este autorul amendamentului? Nimeni altul decât deputatul PSD de Hunedoara, Laurenţiu Nistor. Or, amendamentul acesta îi trânteşte un ditamai pumnul în vorbă tocmai adulatului său şef de partid Victor Ponta. Să vedem.
Primul articol propus de pesedistul Nistor spune aşa: “Se respinge Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/ 2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală”. Adică ordonanţa traseiştilor, impusă chiar de PSD!
Cel de-al doilea articol al amendamentului este halucinant: „Se interzice Guvernului de a emite ordonanţe ale căror efecte pot încălca principiile constituţionale ale statului de drept şi deciziile Curţii Constituţionale”. Cum s-ar spune, deputatul Laurenţiu Nistor a propus să i se interzică “zburdalnicului” său şef, Victor Ponta, să mai calce Constituţia!
Mai rămâne de văzut când au chef pesediştii şi să pună la vot, în plen, aşa minune. Dar asta e altă poveste.
Curat-murdar, monşer! (Volodia Macovei)
[box type=”info” border=”full”] CURTEA CONSTITUȚIONALĂ
În numele legii DECIDE: Admite obiecția de neconstituționalitate formulată și constată că prevederile Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală sunt neconstituționale. Parlamentul, în baza art.115 alin.(8) și art.147 alin.(2) din Constituție, urmează să reglementeze, prin legea de respingere, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curții Constituționale. Definitivă și general obligatorie.[/box]