Lucrările de renovare a Casei de cultură din Hunedoara, începute în vara anului 2020, se apropie de final. În ultimele săptămâni, au fost montate scaunele din sala mare de spectacole, instalaţiile mecanice şi electrice ale scenei şi uşile rezistente la foc, iar constructorii se ocupă de finisajele interioare şi exterioare.
Lucrările au vizat şi restaurarea unuia dintre cele mai spectaculoase locuri din Hunedoara, ascuns sub Casa de cultură. La începutul anilor ´50, când a fost construită clădirea, în subsolul ei a fost înfiinţată o reţea – labirint de buncăre anti-bombardament, care putea adăposti câteva sute de oameni în cazul unor atacuri aeriene. Adăpostul nu a fost folosit niciodată, însă a rămas ca mărturie a epocii „Războiului Rece”.
Restaurarea întregii clădiri a Casei de cultură reprezintă o investiţie de peste 13 milioane de lei, finanţată în cea mai mare parte de Consiliul Judeţean Hunedoara.
Casa de Cultură din centrul Hunedoarei a fost construită la mijlocul anilor ‘50, la mijlocul distanţei dintre poarta Combinatului Siderurgic Hunedoara şi cartierul O.M. (Oraşul Muncitoresc). Clădirea „teatrului cinematograf”, cu o sală de spectacole cu peste 700 de locuri, a fost realizată după planurile arhitectului Nicolae Porumbescu şi după modelul „Casei de cultură Înfrăţirea între popoare” din Bucureştii Noi, proiectată de acelaşi arhitect. Sursa de inspiraţie pentru construcşia emblematică din zona centrală a municipiului ar fi fost clădirea faimosului Teatru Balşoi, din Moscova, înfiinţată la începutul secolului al XIX-lea. Decenii la rând, teatrul a reprezentat principalul loc al evenimentelor culturale, însă din 2015 a rămas închisă publicului.