10.8 C
Deva
luni, octombrie 7, 2024

Drumul naţional care leagă Valea Jiului de Herculane e blocat în sălbăticie

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŞoseaua naţională care urma să lege Valea Jiului de Băile Herculane a rămas în cea mai mare parte la stadiul de drum forestier, chiar dacă a trecut un deceniu de la demararea proiectului.

În ultimii zece ani au fost construiţi doar 20 de kilometri din DN 66A, spre Băile Herculane. Mai exact, a fost asfaltat fostul drum forestier de la ieşirea din Uricani spre Băile Herculane până în zona Câmpuşel, a Parcului Naţional Retezat. Până în 2010, urmau să fie finalizaţi şi restul de 18 de kilometri ai DN 66A, între Câmpuşel şi zona Izvoarele Cernei, dar proiectul a fost suspendat din lipsa fondurilor.

Puţini turişti se încumetă să parcurgă distanţa dintre oraşele Văii Jiului şi Băile Herculane pe traseul DN66A – DN67D, care în trecut a primit numele de „drumul lui Băsescu”, proiectul fiind demarat în vremea în care preşedintele Traian Băsescu era ministru al Transporturilor. Pentru unii dintre localnicii din Uricani, construirea drumului naţional ar fi echivalat cu ieşirea din izolare. „Uricaniul e unul dintre oraşele Văii Jiului aflate în suferinţă. Mina va fi închisă în următorii ani. Turiştii ajung rar aici, oraşul pare aproape părăsit”, spune Florin Marinică, unul dintre foştii mineri din Uricani. Şoseaua este considerată o oportunitate pentru turism şi de către autorităţile oraşului minier. În schimb, costurile investiţiei în finalizarea lucrărilor la DN66A sunt de ordinul milioanelor de euro, iar reprezentanţii Guvernului au exclus proiectul de pe lista priorităţilor.

Pentru a ajunge din Petroşani în Băile Herculane, pe cei 110 kilometri ai drumului prin Retezat şi Valea Cernei, unui turist îi ia în prezent cel puţin cinci ore cu maşina. Dacă alege varianta ocolitoare Petroşani – Haţeg – Caransebeş – Băile Herculane, de 200 de kilometri, drumul poate fi parcurs în circa două ore şi jumătate. DN 66A nu a fost conceput pentru cei care se grăbesc, ci are un scop turistic. Peisajele celor două parcuri naţionale, Retezat şi Domogled – Cerna străbătute sunt impresionante.

Drumul îi duce pe călători în inima munţilor, în locuri unde doar trecerea timpului a modelat peisajul, iar aşezările oamenilor lipsesc pe o rază de până la 30 de kilometri. Se afundă în pădurile Parcului Naţional Retezat şi ajunge pe culmile stâncoase ale munţilor Vâlcan. Ocoleşte apoi un lac ce pare nesfârşit, pentru ca în final să coboare spre vechea staţiune romană, Băile Herculane. Pe traseu, aproape nu există locuri cu semnal la telefoanele mobile, indicatoarele rutiere lipsesc cu desăvârşire, iar în afara câtorva turişti, singurele fiinţe omeneşti întâlnite sunt ciobanii care îşi mână turmele pe păşunile alpine.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/