-1.3 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

După ce s-au certat pe supremaţie, Liderii minerilor din Valea Jiului vor din nou să se unifice într-o singură structură sindicală

Sindicatele Minerilor din Valea Jiului se reorganizează. După ec Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, organism înfiinţat de Miron Cozma, s-a spart şi majoritatea minerilor s-au afiliat la nou – înfiinţatul „Muntele”, acum şi acesta este pe cale să devină istorie. Liderii mienrilor discută acum realizarea unei noi structuri sindicale.

 

mineri1Compania Naţională a Huilei Petroşani este istorie, cum la fel s-a întâmplat şi cu defuncta Regie Autonomă a Huilei sau, mai nou, cu Societatea Naţională a Huilei, creată prin îngroparea CNH, cu tot cu datoriile istorice. Minele viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – au fost înglobate în CEH, iar Petrila, Paroşeni şi Uricani au intrat pe program de închidere sub administrarea Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiuliui. Şi, la vremuri noi, este nevoie de sindicate noi, şi-au spus pesemne liderii minerilor din Valea Jiului care ani de zile s-au luptat pentru supremaţie şi pentru avanatajele conferite de acest statut. Practic, acesta a fost şi motivul pentru care LSMVJ s-a spart şi a luat fiinţă Sindicatul „Muntele”, după ce, exact ca în bancul cu oltenii care au nevoie de o maşină cu 4 locuri în faţă, fiecare lider şi-ar fi dorit să fie şeful tuturor ortacilor din Valea Jiului în relaţia cu administraţia minieră. Acum, liderii minerilor vorbesc din nou despre unitate sindicală. „Pentru a avea o relaţie instituţională cu administraţia CEH bazată pe atributul unui dialog social principal, constructiv şi în deplină concordanţă cu respectul faţă de legislaţia în domeniul activităţii sindicale, se impune realizarea unei noi construcţii sindicale, bazată în primul rând pe voinţa majorităţii salariaţilor de la fiecare sucursală în parte şi, ulterior, pe realizarea şi consolidarea unităţii sindicale, în cadrul unei noi federaţii care să funcţioneze la nivelul CEH, cu legitimitate maximă conferită de reprezentativitatea dată atât de numărul membrilor săi de sindicat, cât şi de cea conferită de afilierea la Federaţia Energetica din cadrul Blocului Naţional Sindical, deţinător al reprezentativităţii la nivel de ramură”, a excplicat preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş.

Bebe Nica, pionul de sacrificiu!

Lacataş a mai precizat că Liga a lansat invitaţia tuturor sindicatelor existente la nivelul subfilialelor Complexului Energetic Hunedoara şi tuturor salariaţilor să constituie noi organizaţii sindicale, independente şi cu structuri de conducere care să reprezinte voinţa majorităţii salariaţilor, astfel încât „împreună să putem realiza o construcţie sindicală solidă, serioasă, profesionistă şi reprezentativă care să poată negocia un contract colectiv de muncă avantajos pentru mineri şi energeticieni deopotrivă şi să poată susţine un dialog social competent în cadrul noii structuri a CEH”.

De precizat că, din informaţiile de până acum liderii minerilor de la sucursalele extractive par dispuşi să creeze o nouă structură sindicală, iar cel care va fi sacrificat de această dată este preşedintele în exerciţiu al Sindicatului Muntele, Petre Nica, pe care nici colegii lui nu-l mai recunosc drept lider reprezentativ.

 

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/