Situaţie critică la Compelxul Energetic Hunedoara, unde datoriile comerciale îi lasă pe mineri fără materiale şi necesare în procesul de producţie. Sumele restante sunt extrem de mari, iar mai bine de jumătate sunt scadente.
Parcă niciodată nu au stat mai rău la capitolul financiar exploatările miniere din Valea Jiului ca în această perioadă, când fac parte din Complexul Energetic Hunedoara. Nu numai că unirea cu termocentralele Mintia şi Paroşeni nu a adus nimic bun, dar şi banii sunt mai puţini ca niciodată. Îngrijorător este că se adună datoriile către furnizorii de materii prime şi materiale, iar mulţi dintre partenerii de afaceri se gândesc de două ori înainte de a mai onora comenzile tocmai din cauza plăţilor restante. De exemplu, minerii riscă să rămână fără capse. Pe stoc mai sunt doar pentru 2 – 3 zile, iar furnizorul nu vrea să mai livreze dacă nu se achită măcar o parte din factura restantă. Şi este doar un exemplu, în condiţiile în care la această oră pe Divizia Minieră sunt zeci de furnizori neplătiţi. Datele oficiale arată că sunt restanţe în valoare de 42 de milioane de lei noi numai pentru firmele care aprovizionează unităţile miniere, dintre care 25 de milioane de lei sutn deja scadente. Iar în total se înregistrează restanţe la plată către mai mult de 170 de firme, adică faţă de toţi partenerii de afaceri, pentru că nu există contract achitat la zi. Oricare dintre aceştia ar putea cere, în orice moment, executarea silită a Complexului Energetic Hunedoara, ori chiar insolvenţa entităţii energetic.
Lipsa banilor aduce insecuritatea
Dar şi mai grav este că minerii riscă să lucreze cu mâinile goale, ori cu materiale şie chipamente mai de proastă calitate, aduse de la diverse societăţi care or să fie dispuse să le livreze pe datorie.
Inspectorii ITM atrag atenţia, însă, că lipsa banilor pentru investiţii se poate repercuta direct asupra securităţii la locul de muncă. „Sunt deficienţe legate de aprovizionarea cu materiale şi, mai ales, de aprovizionarea ritmică, fiidcă de multe ori se realizează aprovizionarea când suntem noi pe punctul de a opri locul de muncă sau noi oprim locul de muncă şi apoi se fac eforturi deosebite să se aprovizioneze, în special cu stâlpi, grinzi. Întâlnim cazuri când nu sunt suficienţi stâlpi sau, chiar dacă sunt, prezintă defecţiuni la etanşare şi nu mai asigură portanţa corespunzătoare. În condiţiile în care metoda cadru spune că trebuie să fie măcar patru stâlpi, care sunt buni, pe un şir de grinzi, dacă noi constatăm că sunt mai puţin de 4 stâlpi buni pe un şir de grinzi de regulă se ajunge la sistarea de activitate”, daclara recent Ileana Bodea, şef Birou SSM Petroşani din cadrul ITM Hunedoara.
Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (Termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni. În februarie 2013, compania nou înfiinţată a fuzionat cu Societatea Naţionala a Huilei (CNH), dar numai cu minele declarate viabile. Practic, au fost preluate doar patru mine, din şapte câte deţinea SNH, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni.