10.7 C
Deva
vineri, mai 3, 2024

Imnul minerilor, cântat pentru ministrul Gerea de sute de mineri

Vizita la Petroşani a minsitrului Energiei, Andrei Gerea, a fost de natură să dezamorseze conflictul declanşat în urmă cu trei zile de liderul de la Lonea, Vasile Păduraru, căruia i s-au alăturat, încet – încet, sute de ortaci.

Picture 273De două zile minerii au protestat în curtea Complexului Energetic Hunedoara într-un disperat miting pentru salvarea locurilor de muncă. După anunţata vizităa ministrului Andrei Gerea, numprul minerilor din curtea CEH a ajuns la aproximativ 600, în timp ce zeci de ortaci de la Livezeni s-au blocat, pe rând, în subteran. Principala revendicare a protestatarilor a fost aceea ca minele şi cele două termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara să nu fie divizate, asta deşi ajutoru de stat aprobat miercuri de Guvern prevede chiar acest lucru. De asemenea, s-au adus în discuţie încă o dată lipsurile legate de aprovizionarea cu materiale a exploatărilor miniere, care nu se mai poate face din cauza lipsei lichidităţilor. Oamenii au reclamat că au ajuns să îşi cumpăre singuri materialele necesare în subteran şi nu mai pot rezista în aceste condiţii. Pentrua stinge disensiunile, ministrul Gerea a venit în Petroşani, dar prima oprire a fost la Primăria Municipiului Petroşani unde s-a întâlnit cu conducerea administrativă a judeţului, cu primarii din Valea Jiului şi deputaţii hunedoreni. După mai bine de două ore de discuţii s-a convenit constituirea unei comisii (oare a câta?!) care să analizeze situaţia şi să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor.

În marş, spre CEH

De la primărie, delegaţia din care făcea parte Andrei Gerea a plecat pe jos spre sediul companiei energetice. A fost întâmpinat cu huiduieli de sutele de mineri care îl aşteptau şi care, mai apoi, i-au cântat “Imnul minerilor”. Oamenii i-au cerut demnitarului să nu îi mai mintă şi i-.au explicat că luptă doar pentru locurile lor de muncă şi pentru viitorul copiilor lor. Situaţia s-a mai calmat după ce Gerea, însoţit de directorul CEH Constantin Jujan, a intrat printre oameni, a stat de vorbă cu ei şi le-a promis că se vor găsi în cele din urmă soluţii pentru ca mineritul de huilă să reziste şi în perioada următoare. S-a retras cu liderii minerilor la negocieri, car au durat ore în şir pentru că părţile nu reuşeau, potrivit unor surse, să se pună de acord. Pentru ca situaţia să nu degenereze, periodic reprezentanţii Sindicatului “Muntele” au ţinut legătura cu ortacii protestatari.

Conflict dezamorsat de un protocol

În cele din urmă, după trei zile de proteste, dintre care ultimele două desfăşurate în curtea Complexului Energetic Hunedoara, minerii s-au reîntors la locurile de muncă. Asta după ce au fost anunţaţi de liderul lor, Petre Nica, că, în urma negocierilor cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, s-a convenit semnarea unui protocol.

Un protocol care nu rezolvă, din păcate, nici problema divizării CEH şi nici menţinerea unităţilor miniere, ci doar mai prelungeşte puţin agonia, asta în cazul în care documentul va fi respectat măcar de această dată. Documentul conţine cinci puncte distincte, cel mai aplaudat de mineri fiind cel prin care activitatea extractivă va fi menţinută până în 2024 şi nu 2018 cum s-a convenit cu Uniunea Europeană. „Primul punct din protocol sună aşa: derogarea termenului pentru închiderea minelor de huilă din notificarea deciziei UE nr 787/ 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de huilă necompetitive şi stabilirea unor noi condiţii de acordare a ajutorului de stat de la 2018 la 2024. Punctul doi, vânzarea pe piaţa reglementată a unei cantităţi de energie corespunzătoare unei puteri de 200 MW aferente puterii electrice minime, pentru care cele două termocentrale pot asigura servicii de termoficare în Deva şi în Valea Jiului conform art 5 al. 3 din legea 123 din 2012, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, şi art. 15 al. 3 şi 4 din Directiva 2009/ 71 a Comisiei Europene. Deci, atunci când termocentralele trebuie să dea energie termică localităţilor din Valea Jiului sau Devei, trebuie să primească preţul real cu care produce energia. Punctul trei: în programul de reorganizare al CEH, separarea Sucursalei Electrocentralei Paroşeni de CEH, în perioada premergătoare întocmirii programului de restructurare ce urmează a fi elaborat şi notificat Comiei Europene (n.r. asta pentru că unii dintre lideri, neafiliaţi al Muntele, au cerut separarea părţii de energie de minerit). Punctul patru: separarea legală a activităţii miniere de cea energetică se va produce dacă programul de restructurare întocmit nu va garanta viabilizarea activităţii. (…) punctul numărul cinci: din echipa de lucru mixtă va face parte şi un reprezentant al sindicatului”, a declarat liderul Sindicatului „Muntele” în faţa minerilor strânşi în curtea CEH. Protocolul a fost de natură să detensioneze situaţia, iar minerii au plecat către casele lor.

Ministrul Andrei Gerea lansează „Proiectul Hunedoara”

La finalul întâlnirilor cu factorii din administraţia locală şi judeţeană, cu paralmentarii şi liderii minerilor din Valea Jiului, ministrul Energiei, Andrei Gerea a szbliniat încp o dată rolul Complexului Energetic Hunedoara în sistemzul energetic naţional.

Andrei Gerea este de părere că toţi afctorii trebuie să pună umărul la ceea ce el a numit „Proiectul Hunedoara. „Cel mai improtant lucru demn de a fi semnalat este dorinţa tuturor factorilor implicaţi de a sprijini mineritul din Valea Jiului,de a căuta o soluţie satisfăcătoare atât pentru păstrarea locurilor de muncă, pentru asigurarea soluţiilor sociale în timpul ierii mai ales, pentru continuarea activităţii şi, nu în ultimul rând, pentru păstrarea, garantarea securităţii energetice a României. Aşa cum se ştie, CEH reprezintă o componentă importantă a sistemului energetic şi tot ceea ce se întâmplă în acets moment la nivel european, la nivel mondial în zona de energie confirmă această abordare a noastră, şi anume că energia este componentă importantă a securităţii naţionale.

Pot să spun că în cursul discuţiilor cu factorii locali, cu administraţia locală şi parlamentari, am convenit să lucrăm împreună la Proiectul Hunedoara, ca să-i spunem aşa”, a precizat Gerea. Demnitarul spune că va fi constituit un grup de lucru, de lobby la nivel european – pentru că măsurile care urmează a fi luate depind foarte mult de acceptul partenerilor de dialog din cadrul UE -, un grup de lucru care va avea ca rol găsirea soluţiilor legale, a facilităţilor necesare pentru dezvoltarea proiectului la nivel local. Ăn plus, Gerea vorbesşte şi despre alternativele care trebuie să existe la minerit şi care „trebuie dezvoltate pentru cei care în procesul de restructurare îşi vor pierde locurile de muncă au pentru cei care vor să părăsească această zonă, pentru că avem de-a face şi cu astfel de solicitări”. „Trebuie să existe o alternativă de dezvoltare a judeţului. Noi suntem deplin angajaţi să facema ceste demersuri şi le vom face împreună, aşa cum am spus, cu factorii decizionali de la nivel local”, a conchis ministrul Andrei Gerea.

 

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/