2.4 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

La 5 ani de la tragedie, niciun vinovat. Dosarul “Petrila 2008” se judecă de Ziua Morţilor!

După aproape 5 ani de la tragedia care a îndoliat Mina Petrila, când dopuă explozii consecutive au răpit dintre cei vii 13 mineri şi salvatori, deocamdată nu există niciun vinovat. Pe rolul Curţii de Apel Craiova se află un dosar în care foştii şefi ai minerilor de la Petrila sunt judecaţi pentru ucidere din culpă, dar procesul este tergiversat de ani de zile din diverse motive.

petrilaNici de această dată magistraţii de la Curtea de Apel Craiova nu au putut face încă un  pas înainte în Dosarul „Petrila 2008”, în carr foştii şefi ai Minei Petrilşa sunt judecaţi pentru ucidere din culpă. Judecătorii au putut doar să acorde un nou termen de judecată, pentru data de 1 noiembrie, iar asta s-a întâmplat pentru că ex-directorul unităţii extractive, Aurelian Necula, a lipsit pe motive medicale.

Peste mai puţin de o lună se împlinesc fix cinci ani de la tragedia din abatajul morţii, când două explozii devastatoare au ucis 13 mineri şi salvatori minieri. Au rămas în urma lor copii care nu mai au cui să spună tată, mame şi văduve pentru care trecerea timpului nu a putut alina suferinţa acelor clipe. Şi, la cinci ani de la cumplitul accident colectiv de muncă nimeni nu a fost găsit vinovat, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Acum, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Craiova, care  judecă recursurile formulate împotriva sentinţei Tribunalului Gorj.

Sentinţe răsturnate

Din data de 8 februarie, de când dosarul a avut primul termen de judecată în această etapă, şi până acum cauza a suferit doar amânări din diverse motove. Dosarul a ajuns pe rolul acestei instanţe în data de 21 ianuarie, dar a mai trecut o dată pe aici. Magistraţii din Craiova au decis, în 11 mai 2012, casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Gorj, instanţă care menţinuse sentinţele pronunţate de Judecătoria Târgu Jiu. După rejudecare, pedepselor celor trei foşti şefi ai minei Petrila s-au redus faţă de sentinţa iniţială. Astfel, fostul director Aurelian Necula a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni închisoare, Roşu Gheorghe – fost inginer şef securitate minieră a fost condamnat la 4 ani închisoare, iar Ungur Dan Ştefan – şeful staţiei de salvare minieră tot la 4 ani închisoare.  Iniţial, Judecătoria Târgu Jiu l-au condamnat, în noiembrie 2010, pe Aurelian Necula, la şapte ani şi şase luni de închisoare, Gheorghe Roşu a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare, iar Dan Ungur la şase ani şi şase luni de închisoare. Cei trei şefi au fost învinovăţiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă din 15 noiembrie 2008 în care şi-au pierdut viaţa 13 mineri şi salvatori. De precizat că atât inculpaţii, cât şi Parchetul şi rudele victimelor au formulat recurs împotriva sentinţei pronunţate de magistraţii gorjeni în data de 13 decembrie 2012.

 

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/