19.8 C
Deva
marți, aprilie 30, 2024

Pe masa ministrului Energiei, Cazul hoţului de invenţie ajuns director la CEH

Deputatul PSD Laurenţiu Nistor a pus pe masa ministrului Energiei controversata poveste a numirii lui Horea Giurgiu pe post de director adjunct la Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Giurgiu face parte din echipa „savanţilor” care au furat lucrarea de doctorat a inginerului Florea Bereş şi au brevetat-o ca invenţie, obţinând sume de bani din drepturi de autor.

Deputatul social-democrat declara într-o conferinţă de presă, ţinută în urmă cu o săptămână, că se va bate pentru ca Termocentrala de la Mintia să nu se închidă. „Am constatat cu stupoare şi cu mare surprindere că unul dintre directorii de la Mintia şi-a cerut ordonanţă singur, neforţat de nimeni, să ia banii şi să plece. Giurgiu Horea se numeşte. La circa o săptămână a fost readus şi pus pe post de directorul de energie, cred că pentru capacitatea lui profesională, nu contest. El (Giurgiu, n.red.) este cel care a mers la complex şi la minister, la tehnocraţi, el este cel care a mers cu un proiect ca la Mintia să fie un singur grup energetic pe gaz. Cred că o prostie mai mare nu putea debita un inginer capabil”, a declarat Laurenţiu Nistor, care se afla oarecum în eroare. Există o „prostie” şi mai mare pe care acel „inginer capabil” a comis-o dimpreună cu alţi câţiva ortaci, faptă despre care am mai scris, dar care nu a fost soluţionată pe deplin.

Pungăşia invenţiei
Directorul despre care vorbea Nistor la Ministerul Energiei face parte din grupul „savanţilor” care au încasat bani de la Termocentrala Mintia de pe urma unei invenţii dobândită prin furt. La data de 28 septembrie 2012, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) publica, în Buletinul Oficial, decizia de anulare a brevetului de invenţie obţinut de autorii prof. dr. ing. Vaida Victor, ing. Francisc Egyed, dr. ing. Laurean Manea, ing. Horea Giurgiu, dr. ing. Valentin Brânzea şi sing. Nicolae Panţa. Asta după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit – definitiv şi irevocabil – că invenţia nu le aparţine. Falşii inventatori au luat câte 300.000.000 lei (vechi) fiecare, pentru cedarea drepturilor de autor la Termocentrala Mintia. Dosarul care a dovedit furtul în instanţă fusese soluţionat anterior înfiinţării CEH şi nu a fost predat serviciului juridic al Complexului. Biroul de presă al CEH SA ne informa, de asemenea, că serviciul lor juridic nu a fost sesizat pentru recuperarea vreunui prejudiciu, deşi „SC Electrocentrale Deva SA avea obligaţia să înregistreze în contabilitate aceste sume ca şi prejudiciu cauzat societăţii” şi „să procedeze la recuperarea acestor sume de la personale beneficiare, pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească în termenul general de prescripţie”.

Știri Similare

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/