5.7 C
Deva
miercuri, decembrie 6, 2023

Dezbateri pe tema regionalizării

Regionalizarea este necesară şi obligatorie, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Şi numai aşa pot fi accesate mai uşor fonduri europene pentru dezvoltarea locală.

paducelReprezentanţii administraţiilor publice locale şi judeţene din Regiunea de Vest a  României au participat la o dezbatere pe tema descentralizării şi regionalizării, organizată la Timişoara, unde a participat vicepremierul Liviu Dragnea. La întâlnire au fost şi edilii hunedoreni.

„A fost o dezbatere publică, unde s-au ridicat probleme care mai decare mai constructive şi necesare pentru viitorul ţării. Regiunea Banat, cuma  fost numită, este pregătită pentru această regionalizare şi descentralizare”, a declarat primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel, prezent la şedinţa de lucru.

Acesta crede că, după organizarea administrativ – regională a României pe regiuni, judeţul Hunedoara şi, implicit, oraşul Petrila, va avea doar de câştigat.

„În primul rând această este o condiţie prin care se vor putea atrage mai uşor fondurile europene şi chiar se va simplifica modalitatea de atragere a fondurilor europene pentru că puterea decizională vine la regiuni, nu va mai fi la Bucureşti”,a  explicat Păducel.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la Timişoara, că vom putea vorbi despre o Românie regionalizată la finele lui 2013, iar o Românie descentralizată, la finele lui 2014 – jumătatea lui 2015. El susţine că oamenii vor putea resimţi beneficiile regionalizării din a doua jumătate a anului viitor pentru că modul în care vor fi alocaţi banii va da posibilitatea mult mai multor localităţi rurale şi urbane să se califice la proiecte prin care vor putea primi bani.

„Sunt tot mai mulţi cetăţeni care au înţeles că trebuie făcută regionalizarea şi am trecut la nivelul următor de discuţii, care privesc formă sau competentele regiunii şi am depăşit temerile că se rupe statul roman. Acest lucru este foarte bun”, a adăugat Dragnea.

Pe de altă parte, acesta a dat asigurări că numărul angajaţilor din actualele consilii judeţene nu va scădea odată cu regionalizarea, ci, dimpotrivă, întrucât aceste unităţi administrativ-teritoriale vor avea competente mult sporite. În plus, Dragnea a dat detalii despre o foarte posibilă viitoare capitală de regiune, respectiv Timişoara care să fie reşedinţa Regiunii de Vest ce va include şi judeţul Hunedoara.

 

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/