-0.9 C
Deva
sâmbătă, decembrie 14, 2024

În proiectele Staja şi Parâng. Udrea a fost turnată de colaboratori

Aceştia sunt cercetaţi în stare de libertate, chiar dacă nu s-au dat în lături să primească bani

spaga udrea

Noile acuzaţii în cazul Elenei Udrea, legate de luare de mită în cazul proiectelor de modenrizare a domeniilor schiabile în cadrul Programului „Schi în România”, i s-ar trage chiar de la foştii săi colaboratori. De fapt, spun unele surse, cei care au colaborat cu procurorii DNA sunt cercetaţi în libertate, în timp ce ceilalţi ar fi în arest preventiv.

Finanţare contra comision

Au primit finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Trismului condus de Elena Udrea, dar numai contra unul comision de 10%. Faţă în faţă cu anchetatorii, foştii colaboratori ai Elenei Udrea ar fi dat în vileag practicile acesteia. DNA i-a adus, luni, fostului minsitru două noi acuzaţii de mită, iar cei care au dat-o în vileag ar fi chiar foştii săi colaboratori care le-au povestit procurorilor că Udrea obşinuia să ceară şi să primească 10% din valoarea plăţilor ministerului pe care îl coordona la acea vreme.

sp[aga gardeanDNA susţine că s-au dat şpăgi pentru finanţările acordate pentru programele de dezvoltare a domeniilor schiabile din Parâng şi Straja,  acolo unde au lucrat două dintre firmele coordonate de Adrian Gărdean, urmărit şi el penal în Dosarul „Gala Bute”, însă doar sub control judiciar. Faptele s-ar fi petrecut în cursul anului 2011, când Elena Udrea ar fi cerut și primit de la Adrian Gărdean foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările pentru proiectele din Parâng şi Straja vor fi aprobate la timp.  Astfel, la data de 7 februarie 2011, Elena Udrea i-ar fi cerut lui Gărdean ca, din sumele primite de la minister, să facă mai multe „sponsorizări”, transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, fostul minnistru, mai spun anchetatorii, i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Adrian Gărdean că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăților efectuate și care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.  „Urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean Adrian i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu Ștefan, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală. În data de 06.10.2011 Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. și de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.  Cu același prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea lui Udrea Elena Gabriela, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți, iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Obreja Rudel.  Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela, iar diferența de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate”, se arată într-un comunicat al DNA.

 10% şi pentru Cavnic, Borsec, ori firma Consmin

De asemenea, mită s-ar fi dat şi primit şi în ceea ce priveşte finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. Haţeg cu Unitatea Administrativ Teritorială Cavnic și UAT Borsec , unde de asemenea s-au derulat contracte similare în cadrul programului „Schi pentru România”.  Şi tot 10% era şi comisionul ilegal încasat de la societatea Consmin Petroşani,a dministrată de Dragoş Botoroagă. Anchetatorii spun că, în acets caz, Elena Udrea, împreună cu Ana – Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în prezenta cauză), a primit, în perioada 2010 – 2011, o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul societăţii pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.  Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei.

„La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Topoliceanu Ana Maria. Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei. O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria”, au precizat cei de la DNA. (Carmen Cosman – Preda)

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/