Ioan (Iancu) de Hunedoara este înmormântat în Catedrala Romano – Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Autorităţile locale şi chiar şi cele centrale se laudă cu grija pe care o poartă memoriei celui care a oprit invazia turcilor în Europa. Totul e de fapt o spoială de prost-gust. Pe mormântul lui Ioan (Iancu) de Hunedoara nu e aşezată nici măcar o coroană din partea românilor. În schimb, ungurii au altă părere. Câteva coroane cu steagul Ungariei sunt aşezate săptămânal pe mormântul celui care a fost numit „atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos” chiar de către papă.
Ioan (Iancu) de Hunedoara a murit în data de 11 august 1456 de ciumă, la Zemun, lângă Belgrad. Cu doar câteva săptămâni înainte, armata sa îi învinsese, ajutată de către călugărul franciscan Giovanni de Capistrano, pe turci, în bătălia de la Belgrad.
Ioan de Hunedoara era cel mai mare strateg militar al Europei Centrale şi de Sud – Est. El a intrat, ca şi tatăl său, Voicu, în serviciul regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg. A devenit ban de Severin şi apoi voievod al Transilvaniei. Cariera sa militară a cuprins mai multe bătălii împotriva turcilor: „Campania cea lungă” din Serbia, Bulgaria şi Bosnia Herzegovina (1443-1444), cea de la Varna (1446), în urma căreia moare regele Vladislav I, iar Ioan (Iancu) este numit guvernator al Ungariei, bătălia de la Kosovo (1448), când este înfrânt de turci.
Cea mai importantă rămâne cea de la Belgrad, din 22 iulie 1456. La finalul acesteia îl obligă pe sultanul Muhammad al II-lea (cuceritorul Constantinopolului) să-şi abandoneze ofensiva spre vestul Europei. Din păcate, după bătălie, în tabară a izbucnit o epidemie de ciumă, în urma căreia au murit Ioan de Hunedoara şi Giovanni de Capistrano. Ioan (Iancu) de Hunedoara a fost înmormântat la Alba Iulia.
Pe piatra sa funerară stă scris: „S-a stins lumina lumii!”. Chiar şi sultanul s-a întristat la auzul veştii că învingătorul său a murit. Papa Calixt al III-lea a dat o enciclică, prin care, în fiecare zi, la ora 12, se trag clopotele bisericilor catolice din toată lumea în memoria lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, chemând credincioşii la recitarea rugăciunii „Angelus”.
La Vatican, acest moment este public duminica şi în timpul sărbătorilor religioase, când pelerinii se strâng în Piaţa San Pietro pentru a recita rugăciunea împreună cu Sfântul Părinte. La Alba Iulia, la mormântul lui Ioan, doar ungurii par să îşi mai amintească de cea mai importantă personalitate a Hunedoarei.