10.7 C
Deva
vineri, mai 3, 2024

Lupaşcu, sub numele său de turnător. Cornel Resmeriţă – baron peste un oraş sărac

Primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă este considerat unul dintre cei mai bogaţi hunedoreni, un fel de baron de tip nou, şi asta graţie averii impresionante pe care o deţine. O avuţie invers proporţională cu prosperitatea urbei pe care o conduce administrativ de 4 mandate

resmerita primaria

Din patru în patru ani, populaţia cu drept de vot din Lupeni îi dă girul lui Cornel Resmeriţă şi asta din 2000 încoace. Asta deşi nu multe lucruri s-au schimbat în localitatea minieră, unde doar exploatarea de cărbune şi cabanele din staţiunea Straja mai înseamnă activitate economică.

Localitate la un pas de faliment

Municipiul Lupeni este considerat unul dintre cele mai sărace din judeţul Hunedoara şi, din cauza datoriilor acumulate, la finele anului trecut a fost la un pas de a deveni a doua localitate din judeţ – după Aninoasa –intrată în faliment. Noroc cu campania electorală pentru prezidenţiale, că Guvernul Ponta a mai direcţionat nişte fonduri către primăria social – democratului Resmeriţă, iar Lupeniul a putut să-şi tragă puţin sufletul, În vara anului 2014, municipalitatea din Lupeni înregistra datorii de aproximativ 49,63 de milioane de lei la stat, situaţie care o clasa pe prima poziţie la nivel naţional. Din august, în urma alocării de fonduri de la Guvern, datoriile Primăriei Lupeni au început să scadă, dar nu au dispărut de tot. Astfel, la 31 decembrie 2014, Primăria Lupeni mai înregistra, potrivit datelor date publicităţii de Ministerul Finanţelor Publice, datorii de 8,39 milioane de lei.

Oraş sărac, primar bogat

resmerita cevaDacă oraşul este sărac şi îngropat în datorii, mai ales comerciale, asta nu înseamnă că situaţia se repercutează şi asupra primarului Cornel Resmeriţă, care este considerat printre cei mai bogaţi hunedoreni. Conform propriei declaraţii de avere, Cornel Resmeriţă este proprietarul unui teren de 300 de metri pătraţi, cumpărat în 1997 în localitatea hunedoreană Uricani. Mai are un teren, în municipiul Lupeni, cu o suprafaţă de 270 de metri pătraţi, dobândit în anul 1996, împreună cu fratele său, Marinică Resmeriţă. Tot la Lupeni, împreună cu soţia sa Lucia, primarul are un teren intravilan în suprafaţă de 155,16 metri pătraţi, pe care l-a cumpărat în anul 2005.

Totodată, Cornel Resmeriţă şi soţia sa deţin o casă de locuit în Lupeni, imobilul în suprafaţă de 265,05 metri pătraţi fiind cumpărat în anul 2005. Primarul din Lupeni şi-a construit, în perioada 1995-1996, o casă de vacanţă în suprafaţă de 220 de metri pătraţi la Uricani. În perioada 1996-2003, soţia şi fratele primarului au cumpărat, în Lupeni, spaţii comerciale în suprafaţă de 970 de metri pătraţi. Tot Cornel Resmeriţă este, din 2005, proprietarul unei case de vacanţă în staţiunea montană Straja, în suprafaţă de 80,07 metri pătraţi. Are şi bijuterii în valoare de 7.000 de dolari, un cont curent şi un depozit bancar în sumă de 32.000 de lei.

Primarul din Lupeni nu are datorii şi nici maşini în proprietate, acesta câştigând de la Primărie suma de 35.890 de lei. Soţia sa, care este administrator la restaurantul Gloria din Lupeni, a obţinut venituri în valoare de 24.000 de lei. Sunt însă surse care vorbesc despre faptul că ANI ar fi pus ochii pe averea primarului şi ar face cercetări cu privire la unele neconcordanţe între declaraţia de avere şi situaţia financiară reală.

Decorat de preşedinte, fost colaborator al Securităţii

Chiar dacă păstoreşte un oraş sărac, cu străzi desfundate, Cornel Resmeriţă se poate lăuda cu o decoraţie conferită de fostul Preşedinte al României, Traian Băsescu. Printr-un decret prezidenţial publicat în decembrie 2011, în Monitorul Oficial al României, primarul Cornel Resmeriţă a fost decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler „în semn de apreciere pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării infrastructurii urbane, în interesul comunităţilor care le-au încredinţat, de-a lungul timpului, mai multe mandate de primar”.

Pe de altă parte, Resmeriţă mai are o „calitate”: cea de fost colaborator al Securităţii. La începutul lunii februarie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de edilul – şef din Lupeni şi a păstrat verdictul de colaborator al Securităţii dat de Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii au constatat că primarul Cornel Resmeriţă are calitatea de colaborator al fostei Securităţi şi au admis acţiunea formulată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

CNSAS l-a verificat din oficiu pe Resmeriţă după ce acesta şi-a depus candidatura la alegerile locale din iunie 2008 şi a descoperit că el a colaborat în anii 70 cu Securitatea, sub numele conspirativ de „Lupaşcu”.

Fiul primarului cercetat pentru conflict de interese

Cornel Resmeriţă are doi copii. Lucian Resmeriţă este director al unui liceu din Petroşani. Mult mai cunoscut decât fratele lui, Cristian Resmeriţă este deputat în Parlamentul României, aflat la al doilea mandat. După ce şi-a angajat fratele la biroul parlamentar, a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate. În luna ianuarie, ANI a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie declanşarea cercetării penale în cazul lui Cristian Resmeriţă pentru conflict de interese, întrucât acesta şi-a angajat, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012, fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar din judeţul Hunedoara. (Carmen Cosman Preda)

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/