5.7 C
Deva
miercuri, decembrie 6, 2023

MODEL DE PROASTĂ GUVERNARE: Parcul Corvin, cea mai mare ratare edilitară din contul hunedorenilor

Aleşi locali din toate forţele politice cu reprezentare în Consiliul Local Hunedoara au dat de gard un proiect menit să scoată Parcul Corvin din bălării şi să tranşeze povestea unui contract de asociere care a provocat un scandal monumental în municipiul de pe Cerna, scandal în care, timp de opt ani, au intervenit Curtea de Conturi, procurorii DNA şi instanţele de judecată

parc de parc hd.
Un proiect sufocat de prostia sau nepăsarea autorităţilor, decontate zilnic de hunedoreni

Consilierii locali din municipiul Hunedoara au avut ieri pe masă un proiect de hotărâre prin care urma să se limpezească povestea Parcului Corvin, un spaţiu public aflat în paragină de  câţiva ani. Practic, aleşilor locali li s-a cerut să aprobe modificare unui contract dintre primărie şi SC „PROIECT DESIGN” SRL în aşa fel încât să oblige firma în cauză să execute în timp de un an lucrările la care s-a angajat încă din anul 2005, dar pe care nu le-a făcut nici în zilele noastre. Doar şase consilierii au fost de acord cu acest proiect, ceilalţi (din toate partidele politice), fie nu au înţeles despre ce este vorba, fie au un interes ca Parcul Corvin să rămână un loc mizerabil pe harta municipiului Hunedoara.

E poveste lungă cum a ajuns unul dintre cele mai frumoase locuri de agrement din Hunedoara să fie „ţara nimănui”,  patria bălăriilor şi a construcţiilor hidoase. Vom încerca să spunem această poveste cu de-amănuntul, chiar dacă va fi nevoie să scriem în serial desluşirea iţelor peste măsură de încâlcite.

La început totul a fost bine şi frumos

dan ioan proiect 2005
Proiectul pe hârtie prezentat de Dan Ioan a luat ochii autorităţilor locale

Totul a început în anul 2005, atunci când un consilier local PC la vremea aceea, ulterior trecut la PDL, Ioan Dan,  a făcut lobby în CL Hunedoara pentru ca firma controlată de el, SC „PROIECT DESIGN” SRL, să intre într-un parteneriat public-privat cu primăria pentru administrarea Parcului Corvin. Firma pe care familia Dan o administrează şi acum se angaja să amenajeze parcul la marea artă, cu mobilier urban, lampioane şi alei elegante, locuri de joacă pentru copii şi foişor. În schimb, Primăria Hunedoara îi dădea parcul pe mână şi îi permitea administratorului privat să construiască un complex de alimentaţie publică foarte cochet, cu terasă, pizzerie şi restaurant. Din câştigurile firmei, municipalitatea avea să primească, timp de 49 de ani, o cotă de 10 la sută din profit, dar nu mai puţin de 8.000 de euro anual.

Explicaţia primarului Schiau

schiauProiectul părea atractiv, Planul Urbanistic de Detaliu era impecabil (cu imagini pe calculator al felului cum va arăta zona de agrement), iar primăria avea să scape de povara cheltuielilor de întreţinere a Parcului Corvin. (vezi foto cu medalion consilier local la acea vreme Ioan Dan). „Aveam experienţa bună cu Parcul Place şi cu Central Parc, dar şi faptul că scăpam de sumele extrem de mari necesare întreţinerii acestui parc (în jur de patru miliarde de lei vechi pe an), aşa că am fost de acord să introduc proiectul pe ordinea de zi a Consiliului Local. Cu atât mai mult cu cât domnul Dan discutase cu fiecare consilier în parte şi îi convinsese să voteze proiectul care de altfel a şi fost votat în unanimitate de fiecare dată când a fost pus la vot”, spune fostul primar de la acea vreme Nicolae Schiau.

Toţi consilieri de atunci au votat proiectul

Înainte de semnarea contractului de asociere dintre firma controlată de Ioan Dan şi Consiliul Local Hunedoara au fost aprobate de aleşii locali o serie de acte preliminarii.  „Dat fiind faptul că problema era extrem de sensibilă am solicitat Consiliului Local să dea un acord de principiu înainte de a fi demarate alte documentaţii”, mai spune Schiau (foto).

Consiliul Local a dat CU UNANIMITATE de voturi acordul de principiu privind amenajarea parcului, (HCL nr. 238/2005), iar  ulterior, tot în UNANIMITATE, aleşii locali au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (HCL nr. 244/2005). Contractul de asociere în vederea amenajării parcului s-a aprobat de Consiliul Local în UNANIMITATE, rezultând cea de-a treia hotărâre  (HCL nr. 283/2005), iar în baza acestor trei hotărâri a fost emisă Autorizaţia de Construire nr. 159/02.05.2006. Până aici totul a funcţionat ca la carte şi toată lumea părea să aibă de câştigat de pe urma acelei asocieri.

Lucrările au început să o ia razna

Ilegalităţile au începu să apară în momentul în care partenerul privat s-a apucat de treabă. Construcţia ridicată în parc de firma controlată de Ioan Dan nu mai respecta nimic din ceea ce conveniseră părţile în faza de aprobare a documentaţiilor. În primăvara anului 2008, angajaţii Serviciului  Urbanism din cadrul primăriei au dispus sistarea lucrărilor şi i-au cerut lui Ioan Dan intre în legalitate, însă firma SC „PROIECT DESIGN” SRL şi-a văzut mai departe de treabă. Au urmat alegeri locale, Nicolae Schiau a pierdut fotoliul de primar, iar succesorul său, primarul Ovidiu Hada, nu a reuşit să demoleze construcţia ridicată ilegal, fără respectarea proiectului şi a Planului Urbanistic de Detaliu. Deocamdată nu am reuşit să aflăm ce l-a împiedicat pe Hada să pună lucrurile pe făgaşul legal, dar vom insista să obţinem şi partea de poveste din acea perioadă într-o ediţie viitoare din ZIARUL Hunedoreanului.

Până atunci vom reveni în ediţia de mâine cu detalii despre felul în care a ajuns Parcul Corvin să fie lăsat de izbelişte, cum a constatat Curtea de conturi un prejudiciu de 68.714,53 lei, ce spun procurorii DNA şi cei de pe lângă Tribunalul Hunedoara despre aceşti bani şi cum a fost soluţionată cauza în instanţă.

Un singur lucru ar mai fi de menţionat în această fază a relatării: Primăria Hunedoara putea să îngrijească parcul din resurse financiare proprii fără să apeleze – când şi când – la voluntari. N-a făcut-o nici în vremea lui Hada, nici acum, iar Parcul Corvin arată cum arată.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/