0.4 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

ANALIZĂ POLITICĂ „SWOT”. Vochițoiu, senatorul extra

Ziarul Hunedoreanului vă prezintă o analiză de parcurs a principalilor oameni politici din judeţul Hunedoara

haralambie-vochitoiu2Haralambie Vochițoiu este exemplul clar al zicalei românești – un șut în partea dorsală reprezintă un pas înainte! Vochițoiu a fost întâi membru PSM, a ajuns apoi în PSD. A tot candidat, fără niciun succes, la funcția de primar al municipiului Petroșani, terminând cursa la distanță mare de învingător. A fost exclus din partid după ce i s-a reproşat că a creat o stare tensionată în rândul membrilor Partidului Social Democrat şi că ar fi încălcat statutul formațiunii politice. A stat câteva luni pe tușă, după care anul trecut a aterizat la PP-DD, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale. S-a clasat al treilea în bătălia pentru șefia Consiliului Județean Hunedoara, dar a devenit consilier județean. Imediat s-a remarcat în CJ cu un discurs de opoziție. În decembrie 2012 a candidat pentru mandatul de senator în Valea Jiului. Deși s-a clasat al doilea, la distanță mare de Nicula, redistribuirea l-a trimis pe Vochițoiu în Parlament, cu funcție în cadrul grupului PP-DD din Senatul României. N-ar fi putut visa la așa ceva în veacul vecilor dacă ar fi rămas în PSD. Acum este în postura să negocieze și chiar la nivel central.

Puncte tari – Vochițoiu este la fel de important ca și colegii săi din PP-DD în momentul în care USL s-ar rupe. Atunci s-ar putea pune problema unei alianțe cu PP-DD în vederea rămânerii la guvernare pentru fiecare dintre cele două mari partide din Uniunea Social Liberală. Are un discurs populist, care prinde la o parte din electorat.

Puncte slabe – Este senator de opoziție și nu poate duce la capăt niciuna dintre promisiunile sale electorale. Partidul din care face parte nu poate iniția nici măcar o moțiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că nu deține voturile necesare. Nu își poate ajuta electoratul pentru că nu are pârghiile necesare.

Oportunități – Își poate negocia oricând trecerea la un alt partid. Poate folosi din greu discursul de politician în opoziție, criticând orice proiect al Puterii.

Amenințări – Totul depinde de evoluția partidului din care face parte. Dacă mulți dintre colegii săi parlamentari vor părăsi partidul, Vochițoiu nu va mai putea, dacă va fi cazul, să își joace prea binele șansele într-o altă formațiune politică.

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/