După patru ani de la demararea proiectului şi peste 105 milioane de lei investiţi, Ţinutul Pădurenilor din zona Lunca Cernii poate fi vizitat pe un drum complet modernizat
Cea mai mare investiţie din punct de vedere rutier din judeţ, DJ 687D a cărui reabilitare a durat patru ani, a fost inaugurat sâmbătă dimineaţa. Drumul judeţean 687D care uneşte localităţile Teliucu Inferior, Topliţa, Dăbâca, Hăşdău, Lunca Cernii de Sus, Gura Bordului, până la limita cu judeţul Caraş Severin, a fost modernizat pe o distanţă de 30 de kilometri şi 180 de metri, printr-un proiect cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional.
Moment festiv “împărţit” cu doi miniştri
La festivitate au participat pe lângă autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai tuturor celor implicaţi în proiect, Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, dar şi Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. “Aţi făcut acest drum şi multe alte lucruri bune, nu din raţiuni electorale, ci pentru oameni, pentru această regiune superbă. Este foarte important că aţi demonstrat când nimeni nu credea că veţi finaliza acest proiect şi lumea se îndoia că se poate face un drum de 30 de kilometri aici, care să lege comunităţi, că aţi avut curajul, cu sprijinul oamenilor de aici să reuşiţi aceast lucru”, a spus Ramona Mănescu, după ce a tăiat panglica inaugurală. De asemenea, ministrul a precizat că va sprijini în viitor şi alte proiecte iniţiate de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.
Respectarea unei promisiuni
Cu acelaşi prilej, Ministrul Muncii şi-a amintit că le-a promis locuitorilor din această zonă un drum bun, pe care să se poate circula fără probleme, încă din perioada când a vizitat pentru prima dată judeţul, înainte de a deveni deputat de Hunedoara. “Eu zic că ce am făcut noi astăzi, că am tăiat panglica la acest drum pe lângă toate celelalte semnificaţii, înseamnă o deschidere de drumuri. De acum încolo calea este deschisă către acest ţinut, să fie vizitat nu numai de oameni din România, ci din întrega lume, pentru că într-adevăr au ce să vadă aici. Era păcat ca şapte sate să rămână izolate şi oamenii să plece de acolo”, a precizat Mariana Câmpeanu.
Un drum strategic
Proiectul în valoare totală de peste 105 milioane de lei a fost finanţat 87 la sută din fonduri europene, 11 la sută din bugetul national, iar doi la sută, în valoare de peste un million şi jumătate de lei, din fonduri proprii ale CJ Hunedoara. “Nouă ne-a ieşit kilometru cu 1.800 de lei, în ideea în care s-a lucrat numai în stâncă şi cu lucrări de amploare. Este al treilea drum terminat în judeţ pe fonduri europene şi este unul strategic. Sper să înţeleagă şi cei din Caraş ca să îl continue, fiindcă mai au câţiva kilometri şi atunci va fi într-adevăr o buclă şi o legătură cu Ruşchiţa şi practic cu drumurile naţionale din judeţul Caraş”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, iniţiatorul acestui proiect de anvergură.
Beneficii pentru locuitori
Pe lângă îmbunătăţirea legăturilor rutiere între judeţul Hunedoara şi întrega Regiune Vest, acest proiect de modernizare a urmărit deschiderea Ţinutului Pădurenilor ca o zonă turistică, dar şi stoparea migrării locuitorilor din satele izolate către alte zone mai uşor accesibile. “Zona Pădurenilor este frumoasă are un poteţial uman deosebit, un potenţial geografic deosebit, iar acest drum pune în valoare toate elementele laolaltă. Este meritul celor care au avut decizii în acest sens de a da o şansă acestei zone să se dezvolte pe viitor”, a ţinut să puncteze Nicolae Cerişer, primarul comunei Topliţa. Deja în întreaga zonă sunt achiziţionate terenuri atât pentru amenajarea de case de vacanţă, cât şi pentru gospodării. Totodată, în anii care vin, pe acest drum ar putea fi organizat şi un traseu de raliu. De reabilitarea drumului judeţean inaugurat sâmbătă beneficiază în principal locuitorii comunelor Teliuc, Topliţa şi Lunca Cernii de Jos.
[box]Urmează alte modernizări
Structura rutieră modernă a DJ 687 D înseamnă o platformă a drumului lărgită la opt metri, cu parte carosabilă de şase metri, cu supralărgiri în curbe, 62 de podeţuri noi şi alte 46 reabilitate, dar şi cinci poduri înlocuite. Preşedintele CJ Hunedoara a mai ţinut să precizeze că pentru a face turism, mai întâi trebuie asigurată infrastructura şi tocmai de aceea, în acest moment se încearcă mai multe abordări de atragere de fonduri europene, cu acest scop. “Cred că în următorul mandat 2016-2020, reţeaua de drumuri judeţene, care măsoară 1.600 de kilometri, va fi pusă la punct, mai mult de trei sferturi din aceasta urmând a fi finalizată pâna în 2016”, spune Mircea Ioan Moloţ. [/box]