8.8 C
Deva
luni, aprilie 29, 2024

Protestele minerilor au adus demisii în conducerea CEH

Miercuri, circa două sute de angajaţi ai termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au protestat în curtea termocentralei. Energeticienii au blocat pentru câteva minute Drumul Naţional 7, după care s-au întors în curtea societăţii.

Protestatarii au scandat „Demisia“ şi chiar au obţinut o serie de plecări de la conducerea întreprinderii. Astfel, au demisionat de la conducerea termocentralei Nicolae Codreanu – directorul sucursalei, Ioan Conţ – inginerul şef reparaţii, Alexa Nicula – inginerul şef exploatare şi şefa serviciului de Resurse Umane, Daniela Sav. Totodată, a demisionat şi Aurel Niculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Hunedoara, miercuri, în urma invitației adresate de căte reprezentanții Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva Mintia – SLIEDM -, prefectul Sorin Adrian Vasilescu și subprefectul Fabius Kiszely s-au întâlnit cu salariații care au protestat în ultimele zile. “În cadrul discuțiilor s-au exprimat nemulțumiri legate de faptul că angajații Sucursalei Electrocentrale Deva nu sunt informați cu privire la măsurile care urmează să fie adoptate în cadrul planului de redresare.Cei prezenți au solicitat discuții cu administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara pentru a se clarifica perspectivele agentului economic și ale locurilor de muncă. Prin intermediul conducerii SLIEDM s-a prezentat prefectului o listă de revendicări care ar putea să urgenteze redresarea economică și punerea în siguranță a locurilor de muncă. Subiectele abordate au vizat o paletă largă de domenii, de la schimbarea conducerilor CEH și a Sucursalei Electrocentrale Deva, până la regândirea sistemului de calcul al salariilor sau chiar separerea activității de energie de cea de minerit”, a informat Prefectura Hunedoara. Procesul de producţie nu a fost afectat nici miercuri de protest, întrucât participanţii au fost angajaţi la sectoarele de întreţinere sau urmau să intre în schimbul de după-amiază.

Minerii s-au întors la lucru
Miercuri, acţiunile de protest ale minerilor de la Lonea şi Vulcan au încetat. La orele după-amiezii au ieşit ultimii ortaci blocaţi în subteranul minei Lonea. După trei zile de la începerea acţiunilor de protest din Valea Jiului, minerii au obţinut demisia directorului general al CEH, Viorel Stancu. Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara a acceptat demisia directorului general al companiei, Viorel Stancu, şi l-a numit în locul său pe Cosmin Lucian Chiuzan, directorul Exploatării Miniere Vulcan. Demisia lui Stancu vine după ce câteva sute de mineri s-au blocat luni în subteran la mina Lonea, marţi alăturându-se protestului alte câteva sute de la Vulcan. Minerii sunt nemulţumiţi de lipsa măsurilor de reorganizare a companiei, după ce aceasta a intrat în insolvenţă.
Adrian David: “nu văd Valea Jiului fără industria minieră, ceea ce ar însemna trecerea în moarte clinică a unei comunități întregi”

Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a exprimat solidaritatea faţă de minerii care au protestat în ultimele zile, nemulţumiţi de situaţia Complexului Energetic Hunedoara. „Sunt convins de faptul că orice mesaj din partea unui politician în legătură cu situația din Valea Jiului este privit cu multă suspiciune și nicidecum cu interes. Este legitimă această atitudine din partea minerilor care s-au obișnuit, din păcate, să fie ținta unor mesaje fals-optimiste, menite doar să le câștige bunăvoința sau încrederea”, afirmă Adrian David, şeful Consiliului Judeţean Hunedoara, într-o declaraţie de presă. “Voi fi foarte sincer în declaraţia mea. Consider că protestele din subteran arată limpede faptul că statul român a ignorat nepermis de mult soarta Văii Jiului. Au fost interese economice oculte care au gravitat în jurul acestei industrii, așa cum au fost și interese politice neonorabile. Din aceste cauze am văzut cum s-a distrus mineritul, iar în condițiile actuale asistăm la apropierea unui sfârșit. Asta dacă nu se schimbă ceva în viziunea administratorilor resurselor naturale ale României”, a completat şeful CJ Hunedoara.

Adrian David susţine, în declaraţia de presă, că mineritul are totuşi un viitor în Valea Jiului. „Cred și îmi place să cred că mineritul are totuşi un viitor în Valea Jiului. Sigur, asta depinde de fiecare dintre noi. Dar vreau să mă refer expres la cei care au obligaţia de a face ţara asta să prospere, să apere România, să nu o mai vândă sau să o jefuiască. Degeaba vom trimite minerii în subteran, chiar și în mine tehnologizate, dacă la suprafață banul public este ușor volatil în mâinile celor care îl administrează şi sabotează progresul. Protestele minerilor vin să tragă un semnal de alarmă, pe care eu îl percep ca pe unul serios. Oamenii ăștia strigă că vor să muncească, să aibă unde, şi să poată pune pe masă pâine copiilor lor. Minerii vor să aibă cu ce să își plătească apa caldă și căldura, minerii vor să fie respectați. Știu că aş putea fi acuzat de politicianism, dar asta nu mă împiedică să cred cu sinceritate că oamenii aceia trebuie să fie ascultați. Şi doar pornind de la acest lucru cred că s-ar putea găsi soluţii pentru ieşirea din situaţia gravă a momentului. Afirm public că eu nu văd Valea Jiului fără industria minieră, ceea ce ar însemna trecerea în moarte clinică a unei comunități întregi. Cine îşi asumă un astfel de genocid social?!”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara a solicitat anul trecut intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de peste 1,2 miliarde de lei, înregistrate către furnizori şi către statul român. În prezent, peste 6.000 de oameni lucrează în cadrul CEH, la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/