15.2 C
Deva
marți, septembrie 17, 2024

UPDATE. Simota a primit mandat de arestare preventivă. Cum îşi alegea miliardarul „locotenenţii”?

“Mi-a dat Dumnezeu charisma să fac bani”. Aşa declara afaceristul Alin Simota, în urmă cu vreo şase ani, adică în perioada în care procurorii de la Crimă Organizată spun că ar fi debutat grozăviile pentru care Simota a fost reţinut după descinderea în forţă a oamenilor legii din judeţul Alba

DSC_0408Charismă se prea poate să îi fi dat Dumnezeu, dar, cu siguramţă, banii sunt ingredientul principal care i-a atras în jurul lui pe cei anchetaţi acum împreună cu patronul echipei Jiul Petroşani, consideraţi a  fi locotenenţii lui sau oameni bun la treburile murdare. În primul “lot”, din luna mai, au fost săltaţi de mascaţi fosta lui nevastă, Mirela Litera, soţul acesteia şi fostul bodyguard al lui Simota – Cristian Litera (considerat unul dintre liderii grupării), Cătălin Penciuc – de asemenea bodyguardul lui Simota, Mihai Ciobanu şi Florin Micluţa. După descinderile de marţi dimineaţa, alături de Simota s-a cerut arestarea prevebtivă pentru încă patru personae, respective Ioan Petru Moldovan, Mihăiţă Mircea Varodi, Florin Muntean şi Gheorghe Bota. Surse apropiate anchetei spun că toţi aceştia ar fi avut calitatea de “locotenenţi” ai patronului echipei Jiul, adică oamenii puşi să facă treburile “murdare” comandate de Alin Simota. Iar acuzaţiile aduse grupării infracţionale nu sunt deloc puţine. Procurorii vorbesc despre acte de violenţă maximă, cămătărie sau şantaj. Practic, gruparea infracţională era organizată pe paliere de comandă şi execuţie, specializată în acte de violenţă, şantaj, cămătărie, înşelaciune, etc, iar procurorii au subliniat că, la comanda lui Simota, au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate  adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii.

”S-au desfăşurat şapte percheziţii în Hunedoara, în continuarea cauzei care este cercetat Litera. Faptele sunt aceleaşi, constituire de grup infracţional organizat, cămătărie, înşelăciune, şantaj, lipsire de libertate, vătămări corporale grave. Rolurile în grupare erau stabilite precis, toate erau în acelaşi scop, respectiv în a obţine sumele de bani împrumutate şi cu dobânzile percepute, plus şi în alte scopuri. Se exercitau violenţe, persoanele erau răpite, erau duse pentru a se face presiuni asupra lor în diferite locaţii. Gruparea a acţionat în perioada 2007 până la începutul anului 2011”, a declarat, marţi, procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia.

Se observă că, pe măsură ce ancheta înaintează, ies la iveală noi amănunte. Să nu uităm că în mai, când a căzut “gruparea Litera”, faptele erau descrise ca fiind 2011, pentru ca la momentul actual să se ajungă la perioada 2007 – 2011. Iar cercetarea penală este departe de a se fi încheiat.

 

Cine sunt locotenenţii lui Simota

 

Alin Simota pare să-şi fi ales ajutoarele de pe protalul instanţelor de judecată. Sunt persoane care au făcut cunoştinţă cu braţul lung al legii pentru diverse fapte, fie că vorbim despre banale contravenţii, ori agresiuni. Majoritatea celor cercetaţi în “Dosarul Simota” au mai avut procese penale pentru ultraj contra bunelor moravuri, vătămări corporale ori loviri şi alte agresiuni. Iar Cristian Litera este cel ami “titrat” dintre toţi în acest domeniu. Cristian Litera a ajuns renumit în zonă după ce patronul clubului Jiul Petroşani, Alin Simota, l-a adus din Deva la Petroşani, la echipa de fotbal. Litera se liberase de puţin timp din închisoare, unde a stat după comiterea unui jaf armat cu cagula pe faţă la o benzinărie din Deva, iar Simota era un  apropiat al tatălui acestuia, fost ofiţer la Unitatea de Genişti din Deva.  Nici la Petroşani Cristian Litera nu a stat liniştit, însă, şi s-a remarcat pe deplin după ce, în august 2007, împreună cu o altă gardă de corp, l-a călcat efectiv în picioare pe un fost fotbalist de la Jiul, Mihai Lungan, pentru că acesta refuza să-şi prelungească înţelegerea cu clubul din Luncă. Un an mai târziu numele lui Litera a fost din nou vehiculat într-un caz legat tot de o agresiune.

La finele lunii decembrie 2008, fostul consilier local PDL din Petroşani, Paul Gherasim, a ajuns în stare gravă la un spital din Capitală, după ce a fost bătut cu bestialitate de patru persoane, incidentul având loc în faţa blocului în care locuieşte victima. Doar unul dintre agresori a răspuns pentru incident, în baza unei expertize ADN efectuate pe cagula smulsă de Gherasim în încăierare. Ulterior, Gherasim a susţinut că nu acesta a fost vinovatul şia  fost chiar condamnat pentru mărturie mincinoasă, pentru ac acum să recunoască faptul că s-a temut pentru viaţa lui şi din acets motiv a întors depoziţia dată organelor de cercetare.

“Da, mi-a fost frică. Cui nu i-ar fi fost?! După ce te-au bătut şi după ce vezi atâtea cazuri nerezolvate – cume  ‘Manechinul’ sau un alt băiat din Deva al cărui nume îmi scapă acum -, normal că te temi”, susţine acum Paul Gherasim.

El a recunoscut că, şi după agresiunea produsă asupra lui au mai fost ameninţări şi intimidări şi din acest motiv a preferat să ascundă adevărul.

Cine e Alin Simota

După ce o lungă perioadă de timp s-a ocupat doar de afaceri, Alin Simota intrat în politică în anul 2008 şi a dorit să ajungă primar al Petroşaniului, avându-l de-a dreapta mai mereu pe Cristian Litera. Nu a reuşit să-l învingă pe Tiberiu Iacob – Ridzi, dar a ajuns în schimb consilier judeţean. În 2012, după terminarea mandatului, a candidat pentru postul de consilier local pe listele USL şi se spunea că este favorit chiar pentru fotoliul de viceprimar, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, fiind preferată o altă reprezentantă a PNL Hunedoara. Simota a fost preşedinte al PNL Petroani după ce a câştigat alegerile organizate la finele lunii martie 2011, fiind şi singurul candidat. A asigurat, însă, interimatul din 2009, când a mai fost ales în această funcţie, dar alegerile au fost contestate şi nu s-a mai organizat un alt tur de scrutin. Anuzl acesta, însă, în 25 martie a renunţat la conducerea orgnaizaţiei, după mai multe neînţelegeri dintre el şi liderii politici de la Deva, însă a rămas în structura de conducere judeţeană a partidului.

 

Procurorii DIICOT au cerut arestarea lui

După 11 ore de audieri, procurorii DIICOT Alba Iulia au emis marţi, după ora 23.00, ordonanţă de reţinere pe numele lui Alin Simota, precum şi pentru alte patru persoane. Afaceristul Alin Simota a fost ridicat de DIICOT marţi dimineaţa, la ora 6.00, de la domiciliul său din Petroşani şi dus la audieri la Alba Iulia. Alături de acesta mai sunt învinuite alte 7 persoane, constituite, spun anchetatorii, într-un grup infracţional extrem de periculos, specializat în acte comise cu violenţă. Toate persoanele reţinute pe bază de ordonanţă au fost prezentate miercuri magistraţilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă.

De precizat că sunt informaţii conform cărora  ancheta nu se va opri aiic, iar măsurile ar putea atinge chiar şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedoara, care nu a luat nicio măsură, deşi gruparea acţiona încă din 2007. Tocmai pentru că existau suspiciuni şi pentru a nu fi compromisă acţiunea, la decsinderile de marţi dimineaţa au participat reprezentanţi ai Ministerului de Interne din Alba Iulia, spun sursele noastre.

[box type=”info” border=”full”]  ULTIMA ORĂ

Miercuri seara, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia de arestare preventivă pentru 29 de zile cu privire la Alin Simota şi alte 4 persoane iar pentru, Bota Gheorghe, s-a dispus arestarea preventivă în lipsă pe o durată de 30 de zile de la data prinderii sale. [/box]

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/