Oraşul Haţeg a rupt legăturile feroviare cu restul României din anii 2000. În secolul XX, oraşul de la poalele Retezatului era traversat de calea ferată Subcetate – Caransebeş, construită la începutul anilor 1900.
Tronsonul feroviar era cunoscut pentru sectorul de şase kilometri dotat cu cremalieră, o instalaţie cu ajutorul căreia locomotivele puteau traversa „Porţilel de Fier” ale Transilvaniei. Calea ferată în lungime de aproape 80 de kilometri a fost dezafectată, pe bucăţi, începând din anii ´70.
Primul sector, de circa 10 kilometri, între Bouţari şi Sarmizegetusa, cu cremalieră, a fost scos din uz în 1978, al doilea pe distanţa Haţeg – Sarmizegetusa, la mijlocul anilor ´90, iar al treilea, între Bouţari şi Caransebeş, în 2012.
Doar câteva trenuri de marfă au mai circulat rareori, între localităţile învecinate Haţeg şi Subcetate, până la începutul anilor 2000. De atunci, cei şase kilometri de cale ferată au fost abandonaţi. Unele sectoare au fost dezafectate, în timp ce în alte locuri hoţii au acţionat nestingheriţi.
Podul feroviar peste râul Galbena, vechi de 120 de ani, s-a numărat printre monumentele călcate de hoţi. Şuruburile de legătură ale liniilor ferate au fost luate, la fel şi bucăţi de fier din ansamblul acesteia. Şinele au rămas încă pe pod, chiar dacă legăturile lor cu terasamentul au fost luate.