Demonstrând că nu ar avea habar ce să facă cu CEH, șefii societății hunedorene ies în piața publică și caută să plătească pe cineva care să le acopere incompetența
Ce rost mai are să ne mai întrebăm de ce nu merge Complexul Energetic Hunedoara (CEH), în condițiile în care armata de specialiști de acolo, cu centru universitar de minerit în spate, nu este capabilă să realizeze un plan de restructurare? Cel puțin asta înțelegem din faptul că CEH a scos la licitație, marți, „Servicii de consultanță pentru elaborarea unui plan de restructurare a Societății Complexul Energetic Hunedoara SA” în valoare de 450.000 de lei nou-nouți. Asta în condițiile în care CEH stă rupt de foame în așteptarea destrămării definitive.
Înnebunit de datorii de neplătit, îngropat de inconștiența și lipsa de interes a guvernului Ponta, sabotat din exterior și interior de clientelă politică, Complexul Energetic Hunedoara și-a scos rufele de spălat în stradă și a inițiat o licitație publică în urma căreia vrea să achiziționeze servicii de consultanță pentru elaborarea planului de restructurare care, vezi Doamne!, ar salva lotca bine ciuruită a energeticii hunedorene.
Evident, este vorba de un plan de restructurare care să dea bine și la guvern și la Comisia Europeană, în perspectiva accesării pârdalnicului de ajutor de stat de milioane de euro care, teoretic, ar trebui rambursat în șase luni de la acordare. Teoretic, pentru că practic nu se întrevede nicio variantă în care acest ajutor ar putea fi rambursat.
Armată fără de responsabilitate
Așadar, în loc să vedem armata de specialiști din CEH, plătită cu bani grei, suflecând mânecile și trecând la elaborarea unui plan de restructurare a societății, ne trezim că, din buzunarul ciuruit al firmei se mai scot patru miliarde jumătate, în bani vechi, pentru a fi plătiți specialiști din exterior. Păi, dacă șefii și specialiștii CEH nu au habar ce să facă, din interior, ce perspectivă ar avea cineva dinafară, care habar nu are cât de densă e mocirla?
În fapt, deja a apărut pe site-urile de licitații invitația 375233 / 16.06.2015, care cheamă specialiști să facă ceea ce n-au făcut nici cei din conducerea CEH, nici guvernul în amar de ani: restructurarea societății. În detalii generale, ceea ce spun că au nevoie șefii CEH ar fi „definirea, respectiv elaborarea unui plan de restructurare a societății” în două etape: etapa I – întocmirea documentației ce cuprinde „Analiza diagnostic a situației curente și prioritizare zone principale de acțiune, de analiză diagnostic” și etapa II – întocmirea documentației ce cuprinde „Planul de restructurare, plan de afaceri și program de ansamblu de implementare ”. Valoare estimată, cum spuneam, 450.000 de RON.
Iată și persoanele cu funcții de decizie din cadrul autorității contractante (CEH) îndrituite cu organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire, inclusiv persoanele care aprobă bugetul achiziției – respectiv cei care dau CEH pe mâna consultanților externi, ca să scape de responsabilitate: Jujan Constantin – Director General, Popescu Verginica – Director Financiar, Stancu Viorel – Director Direcția Minieră, Niculescu Aurel – Director Energie, Stoicescu Mihail – Director Comercial, Sandu Sorin – Inginer șef SSM, Utu Victor – Șef Serviciu Achiziții și Paciu Gabriela – Șef Serviciu Juridic.
Șefii se spală pe mâini de viitorul CEH
Din punct de vedere tehnic, firma de consultanță care va elabora, în locul specialiștilor CEH, planul de restructurare a societății, este supusă unei grile de evaluare în care componenta cea mai tare, de 60 de puncte, este cea financiară, respectiv va avea îndemn la succes firma cea mai ieftină – știm cu toții ce înseamnă ieftin în România! Apoi, câte 20 de puncte vor fi acordate firmelor ce vor licita, funcție de viteza de lucru: durata de elaborare a etapei de analiza diagnostic și durata de elaborare a Planului de restructurare. Așadar, una peste alta, ieftin și fuguța!
Conform Caietului de Sarcini al licitației, obiectivul final al proiectului s-ar concretiza în ceea ce șirul lung de conducători ai CEH nu pare să fi făcut niciodată, drept pentru care și-a declinat competența: analizarea contextului actual la nivel strategic, operaţional şi financiar; definirea rapidă a unui plan de restructurare realist şi comprehensiv şi a planului de afaceri aferent; reducerea efortului financiar din partea Statului Roman pentru susţinerea CEH; crearea condiţiilor pentru fundamentarea cerinţelor privind ajutorul de stat pentru restructurare şi asigurare finanţare (inclusiv din partea băncilor). Așadar, înțelegem că specialiștii CEH nu știu nici să analizeze piața, nici situația financiară, nici să facă un plan de afaceri, nici să vadă cum fac cu banii pentru a plăti datorii. Atunci, cum au condus până acum CEH, cum au luat decizii? A fost o întrebare retorică, dacă ne uităm în prăpastia unde au trântit societatea.
Dolce farniente
Să vedeți ce mult vor și munci, totuși, cei din CEH pentru planul de restructurare! Conform aceluiași Caiet de Sarcini, „CEH S.A. va pune la dispoziţia prestatorului: orice facilităţi şi/ sau informaţii pe care acesta le-a cerut prin propunerea tehnică şi pe care le consideră necesare pentru îndeplinirea contractului. Informaţiile vor fi puse la dispoziţia prestatorului după încheierea unui acord de confidenţialitate conform Anexa 1”. Și „cel puţin o persoană de contact din cadrul Serviciului S.C.P.S. – S.A., în vederea comunicării tuturor informaţiilor de interes pentru desfăşurarea proiectului”. Așadar, după ce dau informații, mai sacrifică și „cel puțin o persoană de contact”!
Concluzie amară
Una peste alta, este clar faptul că tot ce înseamnă efort de salvare a Complexului Energetic Hunedoara nu înseamnă și efort din partea conducerii și specialiștilor societății. Înseamnă doar o șmecherie pe bani buni prin care nimeni din interior nu își asumă vreo responsabilitate pentru măsurile pe care le va prevedea viitorul plan de restructurare: „Ăia de la firma de consultanță au făcut, ăia vă dau afară, nu noi!”, cum ar spune un hâtru șef de CEH. Bravos națiune! Moi ți-s posmagii!