-1 C
Deva
miercuri, ianuarie 22, 2025

Avantaje pentru locuitorii din Vorţa

În micuţa comună hunedoreană se derulează câteva proiecte cu finanţare europeană, iar locuitorii vor străbate o distanţă mult mai mică pentru obţinerea unor acte

Comuna Vorţa se numără printre localităţile rurale mici ale judeţului Hunedoara, populaţia aşezării, una cu sate destul de răsfirate, neatingând cifra de 1.000 de locuitori.

Mai aproape

Radu-Bureana-primar-Vorta

Acest lucru reprezintă un avantaj pentru comună, evitându-se tumultul de la oraşe. Un alt avantaj al comunei este situarea sa ceva mai departe de principalele axe de circulaţie feroviare sau rutiere, precum şi cadrul natural deosebit în care se află. La toate acestea se adaugă şi cele patru biserici de lemn din comună. De mare valoare patrimonială este biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Visca, care a fost ridicată în 1764, tot în secolul al XVIII-lea fiind edificat şi lăcaşul de cult din Luncşoara, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Merită văzute şi celelalte două biserici din lemn din comună, „Sfântul Nicolae” din Vorţa, din secolul al XIX-lea, şi cea din Valea Poienii („Sfântul Ioan Botezătorul”), construită în 1920. Pentru o mai bună punere în valoare a potenţialului de care dispune, administraţia public locală din comuna hunedoreană Vorţa a depus un proiect pentru amenajarea unui Centru de Informare Turistică, ce va fi situate în sediul fostei şcoli din localitatea de reşedinţă. “Chiar dacă avem de depăşit unele chestiuni birocratice, cred că vom reuşi să dăm în folosinţă acest Centru de Informare Turistică la vară. Lucrările, în valoare de 170.000 de euro, sunt finalizate în mare proporţie şi, prin implementarea acestui proiect cu finanţare europeană ne dorim să punem în valoare nu doar atracţiile turistice de la noi, ci şi din alte comune învecinate, precum Ilia, Brănişca, Luncoiu de Jos, Baia de Criş sau Vaţa de Jos. De asemenea, au început şi lucrările de amenajare a unei baze sportive, chiar în apropierea Centrului, tot pe fonduri europene. În plus, locuitorii comunei, într-un viitor destul de apropiat, poate chiar de luna viitoare, vor avea de străbătut o distanţă mult mai mică pentru obţinerea de diverse acte, deoarece la Ilia este prevăzut a se deschide un Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor”, a declarat Radu Emil Bureană, primarul comunei hunedorene Vorţa.

Apel către concetăţeni

Fiind la ţară, este şi normal ca şi aici, la Vorţa, să se desfăşoare unele activităţi specific zonei rurale. “În această perioadă se face igienizarea păşunilor, în general prin incendierea unor terenuri agricole sau forestiere. Din păcate, chiar în a doua zi de Paşti, un astfel de foc, chiar în satul de reşedinţă, a scăpat de sub control şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor. Fac şi pe această cale un apel către concetăţenii mei ca să respecte recomandările făcute de pompieri. Astfel, pompierii recomandă ca arderea resturilor vegetale să se realizeze numai în locuri amenajate, zona în care se execută arderea să fie delimitată, să se asigure dotarea cu mijloace de intervenţie, iar zona în care se execută arderea va fi supravegheată permanent. De asemenea, se interzic lucrările de ardere fără supraveghere şi pe timp de vânt puternic, în vecinătatea locuinţelor şi anexelor, în apropierea staţiilor de gaz sau combustibili şi la distanţă mai mică de 50 de metri de culturi agricole şi 100 de zonele cu vegetaţie forestieră”, a mai spus Radu Emil Bureană, primarul din Vorţa.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/