24.2 C
Deva
sâmbătă, septembrie 23, 2023

Comuna Blăjeni, între păstrarea tradiţiilor şi tehnologia de ultimă generaţie

În această localitate zărăndeană, de o frumuseţe deosebită, ca orice aşezare din Ţara Moţilor, noul şi vechiul mai au, încă, probleme de „îmbinare”


blajeni (6)

 

Ţinutul Zarandului, unul plin de semnificaţii istorice, este caracterizat, între altele, de poziţionarea geografică a localităţilor care îl compun. Specificul acestora este dat, în special, de întinderea satelor, cât şi de aşezarea răzleaţă a caselor, pe culmile dealurilor ce împânzesc zona.

Tradiţii

De la acest lucru nu face excepţie nici comuna Blăjeni. Aici, ca în toate aşezările moţilor din judeţul Hunedoara şi, probabil, nu numai, păstrarea tradiţiilor şi a meşteşugurilor tradiţionale sunt la mare cinste. În acest sens un exemplu concret este dat de grupul de tulnicărese din comună, unic în această parte a ţării. Deşi se întâlnesc mai rar în formaţie completă, tulnicăresele din toate satele Blăjeniului se văd în grupuri mai restrânse, să „zică” măcar „chematul oilor”, cum a fost cazul cu „zicătoarele din tulnic” Iosana Raţ, Mariana Leaha şi Marta Ştefan. În schimb, însă, ansamblul de dansuri al comunei, cu o existenţă veche, numit, cum altcumva decât „Tulnicul”, are repetiţii regulate, sub conducerea instructorului Constantin Andraş. În Blăjeni trăieşte şi Avram Raţ, un meşter popular, rămas cu infirmităţi grave în urma unui accident de muncă în mină, din mâinile căruia ies adevărate minunăţii miniaturale, cipolite în lemn, „cu brişca şi cu multă dragoste”, după cum spune bărbatul. Iar bisericile şi peisajele din zonă sunt absolut superbe, în această zonă relativ izolată a judeţului Hunedoara modernismul pătrunzând ceva mai greu, lucru ce face ca localitatea să fie mai mult decât atractivă din punct de vedere turistic.

Fără semnal

Dar, oricât ne-ar place farmecul rustic, locuitorii din Blăjeni se confruntă cu o mare problemă. „Avem deficienţe în ceea ce priveşte semnalul la telefoanele mobile, indiferent de reţea. De exemplu, în primărie nu avem niciun fel de semnal la telefoanele mobile. Fiind o comună foarte întinsă, care ocupă 4% din suprafaţa judeţului Hunedoara, avem nevoie de o bună comunicare. Am făcut demersuri la un operator, care are o acoperire mai mare în comună, pentru a monta o antenă, dar, după ce iniţial şi-a dat acceptul, acesta s-a răzgândit, motivând faptul că fosta conducere a primăriei nu a achitat contravaloarea vechiului abonament. Ne-au cerut, pentru o nouă înţelegere, o garanţie de un miliard de lei vechi, sumă de care nu dispunem. Vom face demersuri şi la alţi operatori şi sunt convins că, până la urmă, vom rezolva şi această problemă”, a spus Horia Flavius Jurca, primarul comunei Blăjeni.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente