-1.1 C
Deva
joi, decembrie 5, 2024

Copii din Râu de Mori şi Sălaşu de Sus învaţă la “Şcoala micilor rangeri” să respecte natura

Timp de o săptămână, mai mulţi elevi de la poalele Muntelui Retezat vor învăţă de la “seniori”  cum să protejeze mediul înconjurător

Un grup de 12 elevi de gimnaziu din comunele Sălaşu de Sus şi Râu de Mori vor lua parte la “Şcoala micilor rangeri”, o şcoală altfel, în care cei mici vor învăţa să respecte și să protejeze natura, nu într-o sală de clasă, ci chiar în mijlocul acesteia.

copii ranger

 Rangeri junior în devenire

Evenimentul se va desfăşura la Centrul de vizitare Nucşoara, în această săptămână, perioadă în care copiii vor învaţa despre Parcul Naţional Retezat şi munca rangerilor, iar dacă se vor dovedi interesați și activi, ei vor putea deveni rangeri juniori. ”Predarea” lecțiilor se va face într-un mod nonconformist și distractiv. Cei mici vor învăţa să se orienteze pe teren folosind harta și busola, după care urmează să pună în practică ce au învățat prin vânătoarea de comori. Cufere cu bănuți ”de aur” vor fi ascunse pe teren, iar ei, folosind indiciile de pe hartă, vor trebui să le descopere. ”Nu este prima dată când organizăm astfel de activități. Începând cu anul 2003, am tot lucrat cu copiii, mai ales în tabere Junior Ranger. Se creează niște legături extraordinare între oameni, care nu se desfac nici după ani și ani. Ei devin necondiționat prietenii și susținătorii parcurilor fiindcă știu ce înseamnă asta” spune rangerul Alin Ivașcu.

copii ranger 2

Program dedicat celor mici

Acţiunea face parte din programul “Natură pentru copii”, organizat de Asociația Rangerilor din România și Administrația Parcului Național Retezat, ce se va desfăşura în această lună, prin care copii vor fi încurajaţi să să respecte și să protejeze natura. ”Avem mare noroc cu Fondul ONG care ne dă posibilitatea să ajutăm și să-i învățăm pe copiii din zona nordică a Retezatului. Programul e inclus în calendarul de activități al proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat Nord și comunitățile limitrofe”, spune Mihai Gligan, preşedintele Asociaţiei Rangerilor din România.

ranger extra

Şi Primăria Râu de Mori protejază mediul

Nu doar elevii din Râu de Mori sunt interesaţi de protecţia naturii, ci şi edilii din comună. “Ne bucură aplecare tinerilor către acest subiect, protejarea mediului înconjurător. Şi noi, administraţia locală, facem acţiuni de ecologizare, dar şi împăduriri. În plus, dorim să ne punem cât mai bine în valoare bogăţiile naturale de care dispunem. Avem un proiect care vizează dezvoltarea zonei de agreement de la Râuşor şi ridicarea acesteia la rangul de staţiune. Faza de licitaţie este pornită, la nivel local, prin depunerea documentelor la primărie, aşteptându-se acordul autorităţilor de la Bucureşti în ce priveşte respectarea condiţiilor de mediu, şi cred că îl vom primi. Dacă vom primi acceptul, se va trece la licitaţia electronică. În plus, tot pentru Râuşor, au demarat lucrările la un drum, care scurtează traseul până la zona de agreement, în cadrul unui proiect derulat prin Grupul de Acţiune Locală “Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor”, din care facem şi noi parte, finanţarea fiind una europeană, de circa 50.000 de euro”, a declarat Niculiţă Mang, primarul comunei Râu de Mori

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/