9.1 C
Deva
marți, aprilie 30, 2024

În 2014 la Crişcior s-au făcut investiţii de peste 300.000 de euro

Comuna din Ţara Zarandului este cunoscută ca o veritabilă campioană la capitolul accesării fondurilor europene nerambursabile

În această perioadă de criză economico – financiară, care pare a nu se mai termina vreodată, din păcate, una din resursele de bani pentru dezvoltarea comunităţilor rurale, în special, este accesarea de fonduri europene.

criscior primar

În colaborare cu GAL

Accesarea diferitelor axe de finanţare comunitară nu este simplă, trebuind să se respecte anumite regului bine stabilite de Uniunea Europeană, care nu pot fi încălcate sub nicio formă, la iar la acestea se mai aplică şi clasicele „tălpi” birocratice specifice României. Cu toate acestea, cu o muncă susţinută, sunt edili care reuşesc performanţe deosebite în acest domeniu. La nivelul judeţului Hunedoara, o veritabilă campioană la capitolul accesării de fonduri europene este comuna Crişcior, situată în Ţara Zarandului. „Noi am reuşit, într-un trecut nu foarte îndepărtat , să implementăm un proiect integrat, în valoare de 2,5 milioane de euro, depus pe măsura 322. Am continuat, şi în 2014, pe această linie a accesării fondurilor europene, şi, în colaborare cu Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ţara Zarandului”, din care face parte şi comuna noastră, am reuşit să mai accesăm două proiecte cu finanţare comunitară. Astfel, pentru căminul cultural din satul aparţinător Zdrapţi, am accesat un proiect, în valoare de 100.000 de euro, pentru modernizarea clădirii. Apoi, tot prin GAL, am accesat un proiect în valoare de 200.000 de euro, prin care am achiziţionat două utuilaje multifunaţionale, care ne sunt extrem de utile pe perioada întregului an, în sezonul cald folosindu-le, de exemplu, la toaletarea spațiilor verzi, iar acum, iarna, suntem pregătiți să intervenim la deszăpezirea drumurilor, când va ninge. Și să nu uităm de deschiderea Centrului de Informare Turistică din Gurabarza, pe măsura 313, a cărui valoare a fost de 200.000 de euro. Investiţia, chiar dacă inaugurarea ei a fost întârziată de unele chestiuni birocratice, este utilă, nu doar pentru noi, ci şi pentru alte localităţi din zonă, în care nu există Centru de Informare Turistică. Bunăoară, chiar dacă la noi în localitate avem doar o singură pensiune, în alte comune învecinate sunt mai multe locuri de cazare, iar informaţiile despre acestea se obţin de la Centrul din Gurabarza, care a fost vizitat, de la deschidere, de un număr important de turişti. La Centru, pe lângă pliante şi broşuri informative, mai sunt şi poze despre minerit sau altele”, a declarat Ovidiu Ilie Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.

Şi din bugetul propriu

În localitate s-au mai făcut investiţii şi din bugetul propriu, fiind vorba, cu prioritate, de lucrări de modernizare a drumurilor şi trotuarelor, dar şi în domenul educaţiei. Comuna Crişcior este una dintre cele trei localităţi rurale din judeţul Hunedoara, alături de Ilia şi Ghelari, unde funcţionează un liceu, unitatea de învăţământ avându-şi sediul în Gurabarza. “La Liceul Tehnologic „Crişcior” am montat o nouă centrală termică, pe lemne. În urma acestei investiţii am reuşit să facem o economie importantă în ceea ce priveşte costurile pentru asigurarea încălzirii, suma urmând a scădea de la 350.000 de lei, cum era anterior, la 50.000 de lei. Bugetul nostru nu este unul foarte mare, şi facem tot posibilul pentru a asigura condiţii cât mai bune la liceu”, a mai spus Ovidiu Ilie Furdui, primarul din Crişcior.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/