Lăcaşul de cult, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, poate fi întâlnit în satul aparţinător Almaşu Mic de Munte
În curtea bisericii din Almaşu Mic de Munte, sat aparţinător de comuna hunedoreană Balşa, există un loc unde, în trecut, sătenii îşi organizau propria justiţie, după regulile comunităţii şi mai puţin după legile statului
Vechime de trei secole
Satul Almaşu Mic de Munte de pe Valea Geoagiului păstrează urmele unui obicei arhaic deosebit. În curtea bisericii vechi, care are hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, de aproape trei secole a rămas „scaunul de judecată”, un loc unde până în urmă cu un secol, spun localnicii, bătrânii satului se adunau pentru a-i judeca pe răufăcători. Bârnele de lemn din care era compus „scaunul de judecată” au rămas în curtea bisericii, însă de decenii întregi nimeni nu se mai aşează pe ele, pentru a fi judecat de ceilalţi localnici.
Judecaţi de popor
Oamenii din sat se mândresc totuşi cu obiceiul din trecutul locului, în care mai trăiesc câteva zeci de familii. „Acum mai bine de un secol aici erau aduşi, spre exemplu, cei care furau, pentru a fi judecaţi de săteni. Oamenii de vază erau cei care hotărau dacă hoţul merită pedepsit. De multe ori, ruşinea pe care o purta cel care a greşit, în faţa sătenilor, era o pedeapsă mai mare decât ar fi acum închisoarea”, relatează Ioan, unul dintre localnicii din Almaşu Mic de Munte. De cele mai multe ori, povestesc oamenii, judecăţile obşteşti se încheiau cu iertarea cerută de cel împricinat sau, în cazul unor dispute între săteni, cu împăcarea acestora, în faţa bătrânilor. Un astfel de „scaun de judecată” mai poate fi văzut şi în satul Brădet, din aceeaşi zonă a Munţilor Apuseni, dar din judeţul Alba. Hoţii nu au ţinut cont de „scaunul de judecată” din curtea bisericii din sat, astfel că în urmă cu trei ani au furat mai multe icoane vechi, preţioase, din lăcaşul de cult, care au ajuns apoi pe piaţa neagră a operelor de artă. În prezent, biserica din Almaşu Mic de Munte este dotată cu gratii la uşi şi la ferestre.
Alte obiective turistice
Pe raza comunei Balşa, în afara bisericii din Almaşu Mic de Munte, edificiu declarat monument istoric, ce a fost ridicat în secolul al XVII-lea, mai sunt şi alte obiective ce merită a fi vizitate. “În comună mai pot fi văzute şi alte lăcaşe de cult cu o vechime apreciabilă, acestea fiind situate în satele Bunești, Poiana, Poienița și Vălișoara – Balșa. De asemenea, pe teritoriul comunei întâlnim trei rezervații naturale, lucru destul de rar, fiind vorba despre Cheile Madei, Ardeului și Glodului, sau “Strâmtura”, cum mai este cunoscută ultima dintre acestea. Totodată, aici mai există peștera Dosul Dobârlesei și fortificația “Peștera Zidită”, precum și monumentele eroilor din Almașu Mic de Munte, Mada, Voia, Poiana, Balșa, Vălișoara – Balșa. Toate acestea dorim să le promovăm prin înfiinţarea unui Centru de Informare Turistică în satul de reşedinţă. Contractul a fost semnat déjà, valoarea sa fiind de 165.000 de euro, bani proveniţi din fonduri europene. Pentru implementarea acestui proiect va trebui să găsim cele mai bune soluţii în vederea achitării TVA şi a cotei noastre de cofinanţare”, a declarat Simion Meteşan, primarul comunei Balşa.