22 C
Deva
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Viitorul începe astăzi la Hărău

Administraţia din comuna de pe Valea Mureşului doreşte să implementeze, în acest an, câteva proiecte importante pentru dezvoltarea localităţii

În ciuda perioadei de criză pe care o traversăm, reprezentanţii administraţiilor publice locale din comunele hunedorene încearcă, şi chiar reuşesc, să pună în practică diferite proiecte sau să depună documentaţiile necesare pentru altele.

Pentru comunitate

O astfel de situaţie o întâlnim şi în comuna Hărău, o frumoasă aşezare de pe Valea Mureşului.  “Pentru anul în curs ne propunem să realizăm mai multe obiective importante pentru comunitatea locală. Astfel,  la Şcoala Gimnazială din Hărău vom începe lucrările de reabilitare a acoperişului, tot în localitatea de reşedinţă urmând a se finaliza, în cursul acestui an, fântânile arteziene. În localitatea aparţinătoare Chimindia se va realiza, tot în 2014, o porţiune de drum prin canalizarea pârâului Valea Mică din sat, investiţie ce va fi finanţată  prin fonduri europene, aprobate în cadrul unui proiect depus prin Grupul De acţiune Locală (GAL) “Sargeţia”, din care face parte şi comuna noastră.  La acelaşi capitol mai doresc să punctez şi că am depus o cerere de finanţare pentru modernizarea drumului comunal (DC) 27 C, din satul Bârsău, cel numit «Peste vale » de către localnici. De asemenea, am depus şi cererea pentru finanţarea  continuării lucrărilor de modernizare de la DC 129 din localitatea de reşedinţă, având speranţe că, atât acest proiect, cât şi cel menţionat mai sus, vor primi avize favorabile. În altă ordine de idei, doresc să mai precizez şi că am obţinut selecţia cererii de finanţare pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Căminului cultural din satul Hărău, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI)  Bucureşti. Întrucât noi avem de achitat o cotă de cofinanţare de 25% din valoarea proiectului la această investiţie, una de durată mai lungă, primii paşi pe care îi vom face sunt depunerea, la CNI, în ordine, a expertizei tehnice, a celei energetice, a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic, urmând ca apoi să înceapă şi lucrările efective”, a declarat Ioan Dorin Jibetean, primarul comunei Hărău.

harau primar

Sprijin pentru agricultură şi zootehnie

Cum este şi firesc, fiind vorba despre o aşezare rurală, administraţia din Hărău pune un accent deosebit pe sprijinirea activităţilor de bază de la ţară, agricultura şi creşterea animalelor. “Am remarcat, în ultima perioadă, un flux important de solicitări pentru înscrierea anuală şi actualizarea exploataţiilor  în registrele de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).  Aceste  solicitări vin însoţite, în mare parte,  şi de documente privind mişcarea terenurilor, cum ar fi contracte de arendă, de comodat, transferuri de proprietate, etc., care sunt de natură să aducă la zi situaţia juridică şi faptică a acestora. Legat de terenuri, doresc să mai fac o precizare, pe care o consider importantă. Astfel, în ce priveşte activităţile de cadastru, suntem în fază avansată privind acţiunea de inventariere a terenurilor din comună şi sperăm să ne încadrăm în termenul legal stabilit pentru finalizarea acesteia. Pentru această activitate colaborăm cu un topograf autorizat”, a mai spus primarul din Hărău, Ioan Dorin Jibetean.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/