În aceste zile au fost semnate procesele de predare – primire a celor două obiective
Comuna Peştişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă.
Schitul unde vin bolnavii de cancer
Trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Peştişu Mic fiind Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă. Comuna oferă şi puncte de atracţie pentru turişti. Astfel, în Almaşu Mic se pot vedea ruinele unei biserici din lemn, ridicată la 1634, lăcaşul de cult fiind deosebit de altele construite în Transilvania în acea perioadă prin faptul că avea doar un naos alungit şi o absidă pătrată pentru altar, iar pronaosul lipsea. Un alt loc de atracţie pentru turişti este şi Valea Roatei, cunoscută mai mult prin concursurile de motociclism care se desfăşoară aici. În ultima vreme, mai exact de doi, un număr foarte mare de oameni merg la mănăstirea cu hramul „Sfântul Nectarie”, ocrotitorul celor bolnavi de cancer, aceasta fiind situată tot pe Valea Roatei. “La ora actuală, la schit a fost finalizată fundaţia pentru mănăstirea propriu – zisă. În curând va începe şi o amplă acţiune de curăţenie de primăvară, cu accent pe şanţurile de scurgere, pe văi şi, mai ales, pe drumul către schitul cu hramul “Sfântul Nectarie”, numărul celor care vizitează lăcaşul de cult fiind din ce în ce mai mare”, a declarat Leorean Casian Voina, primarul comunei Peştişu Mic. De asemenea, în comuna Peştişu Mic mai pot fi văzute şi două peşteri, Peştera Curată şi Peştera Spurcată, ambele situate în satul Nandru. În plus, această comună mai iese în evidenţă printr-un lucru. Aici, în această localitate hunedoreană, putem întâlni cea mai mare densitate de apicultori din toată ţara. În multe dintre curţi, în special în Josani, pe lângă tradiţionala agricultură de subzistenţăşi creşterea animalelor, de la păsări la cornute, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, găsim o mulţime de stupi. Şi important este şi faptul că toţi crescătorii de albine din comuna Peştişu Mic sunt apicultori cu acte în regulă.
O stradă şi un cămin cultural
În comuna Peştişu Mic, pe lângă toate acestea, se mai fac şi alte investiţii. “În aceste zile am înregistrat o premieră pentru comuna Peştişu Mic. Este vorba despre implementarea primelor două proiecte care au beneficiat de finanţare europeană nerambursabilă. Astfel, s-au semnat procesele verbale de predare – primire a celor două investiţii, fiind vorba despre asfaltarea unui drum principal, din preajma primăriei, în localitatea de reşedinţă, şi dotarea căminului cultural din satul aparţinător Nandru cu mese. Bănci,, staţie de amplificare a sunetului şi boxe. Este un prim pas pe care l-am făcut cu fondurile europene şi sunt convins că vom mai accesa şi altele în viitor”, a mai spus Leorean Casian Voina, primarul comunei hunedorene Peştişu Mic.